Se închină la vindecătoarea de hemoroizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii comunei Pantelimon se roagă la troiţa ridicată în memoria unei babe care le trata strămoşii de afecţiuni hemoroidale. Parohul bisericii din localitate a sfinţit crucea, deşi recunoaşte că troiţa este „o mişcare neinspirată” a unui fost primar.

La o aruncătură de băţ de Bucureşti, la intrarea în comuna Pantelimon, lângă lac, o statuie veche de câteva sute de ani atrage zilnic zeci de credincioşi. Legenda, ştiută aproape de toţi localnicii, spune că a fost ridicată în urmă cu aproape 300 de ani în memoria unei babe cunoscută ca fiind vindecătoare de tranji, adică de hemoroizi. Anul trecut, însă, lângă statuie a „răsărit” o cruce, iar baba Ana s-a transformat în sfânta Ana.

Cum a ajuns vindecătoarea de hemoroizi divină a încercat să ne explice preotul din comună, cel care de altfel a sfinţit statuia în urmă cu câţiva ani. „Umblă diverse legende, e adevărat, dar nu ştiu nici eu nimic sigur. Mai mult forţat de împrejurări eu am pus totuşi o cruce alături pentru a o putea sfinţi. La început arăta urât, era doar o statuie. De fapt, a fost o mişcare neinspirată a unui vechi primar”, a explicat părintele Tănăsoiu.

Baba Ana lecuia cu plante
Creştină sau păgână? Nici nu mai contează, spun localnicii, care se închină la statuia ajunsă sfântă de zeci de ani. Oamenii îşi fac cruce de fiecare dată când trec prin faţa altarului, ştiind din moşi-strămoşi că baba-vraci, la care se roagă ei cu patos, le vindeca strămoşii de afecţiuni hemoroidale.

Intrăm în sat şi căutăm un vârstnic care să ne lămurească despre  trecutul babei vindecătoare. Doar că, surpriză!, înclusiv tinerii sunt puşi la curent cu legenda care le-a făcut comuna faimoasă şi nu par deloc jenaţi atunci când ne explică ritualul religios pe care îl fac de fiecare dată când trec pe la vindecătoare să se roage.

„Acum mă închin mai des acolo că ma duc să fac baie în lac şi trec şi pe la troiţă să mă rog pentru sănătate. Nu am hemoroizi, dar mă rog să nu fac”, spune mai în glumă mai în serios Ionuţ, un tânăr de 28 de ani. Se bagă în seamă şi nea Gheorghe, care sub prezentarea de „fost miliţian”, şi o experienţă de viaţă de 71 de ani în comuna Pantelimon, este sigur că ne poate spune mai multe despre baba Ana.

„Troiţa a fost ctitorită de Gheorghe Popescu, un vechi primar al acestei comune, în memoria unei babe care a locuit dincolo de lac, pe dealul unde se află azi biserica din Pantelimon, şi care a vindecat aproape tot satul în acea vreme de hemoroizi”. Despre baba Ana acesta mai spune că folosea pe post de tratament pentru această afecţiune o alifie specială făcută dintr-o plantă care arată ca orhideea.

Apa tămăduitoare
În dreptul altarului l-am găsit pe un şofer care nu avea nici cea mai mică idee cui i se roagă. „Nu ştiu cine e baba Ana, eu mă rog aici de 30 de ani să nu am accidente cu maşina, pentru că sunt taximetrist”, spune Romino care se ruşinează şi începe să râdă când află, de fapt, care este motivul pentru care a fost ridicată troiţa.

Cinci metri mai încolo, localnicii fac coadă nu ca să se roage, ci pentru a lua apă de la cişmeaua care o cinsteşte pe Sfânta Ana, şi despre care ei spun că preotul din sat o sfinţeşte de mai multe ori pe an. Despre proprietăţile apei, toţi sunt de acord că sunt „paranormale”, în ciuda gustului sălciu.

„Am avut nisip la rinichi, dar de când beau la izvorul ăsta mi-au dispărut şi mă simt şi mult mai bine”, spune nea Dumitru care a încărcat rapid două bidoane pe bicicletă. Imediat după el au venit mai mulţi bucureşteni cu maşinile pentru aprovizionare, evident, scopul fiind acelaşi.

Voievodul Ghica, clientul babei vindecătoare
Bătrânii comunei spun că însuşi marele voievod Ghica care suferea de dureri hemoridale ar fi apelat la tratamentul babei Ana. Fostul primar al comunei, Gheorghe Popescu a căutat prin arhivele secolului al XVIII-lea şi a găsit că pe un deal din apropierea lacului a locuit o babă săracă, pe nume Ana, care a vindecat sute de oameni de hemorizi şi a făcut o troiţă în memoria ei. Lucrarea a fost făcută de sculptorul Nicolae Popa.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite