Scumpirea gigacaloriei, dop pentru „gaura RADET”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialistul în termoenergetică, Tudor Popescu susţine că bucureştenii plătesc pierderile regiei din Capitală.În prezent, preţul gigacaloriei este 119 lei, însă ar putea creşte până la 300 de lei. Bucureştenii ar trebui să plătească, potrivit calculelor lui Popescu, doar 80 de lei pe gigacalorie.

Bucureştenii aşteaptă cu îngrijorare să afle cât va costa întreţinerea pentru locuinţe la iarnă. Între timp, municipalitatea calculează cu cât va scumpi gigacaloria, dar nimeni nu dă şi soluţii pentru acoperirea unor facturi ce se anunţă uriaşe. Lipsa de interes ar putea veni şi din faptul că reprezentanţii RADET vor să acopere datoriile istorice şi pierderile de pe reţea din banii contribuabililor din Capitală.

„RADET Bucureşti ar trebui să afişeze într-un mod transparent pierderile măsurate pe reţeaua de distribuţie“, a declarat Tudor Popescu, specialist în termoenergetică.

El a adăugat că acestea sunt de mai multe tipuri, iar calculele se pot face comparând contoarele de la CET cu cele de la intrarea în blocuri. Pierderile prin reţea depăşesc 20%, golul fiind acoperit de cele mai multe ori de locatarii racordaţi la reţeaua publică de termoficare.

Astfel, calculele făcute de Popescu arată că tariful real al gigacaloriei nu ar trebui să depăşească 80 de lei. Reprezentanţii regiei nu au putut fi contactaţi pentru a comenta soluţiile specialistului.

Facturi duble la întreţinere

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu anunţa, la începutul lunii martie, că municipalitatea nu va mai subvenţiona RADET şi RATB:„ Sunt găuri negre pentru buget, iar subvenţionarea lor a dus la sufocarea modernizării oraşului“, declara edilul.

Astfel, calculele primăriei şi ale reprezentanţolor RADET duc la următoarea concluzie: în această iarnă, facturile la întreţinere se vor dubla. Bucureştenii vor plăti câte 166 şi 400 de lei pe gigacalorie la căldură, respectiv apă caldă. Cei care vor fi scutiţi sunt pensionarii şi şomerii şi cei cu venituri foarte mici.

Astfel, factura pe luna ianuarie a anului viitor va oscila între 160 de lei pentru o garsonieră ocupată de o persoană şi peste 400 de lei pentru un apartament de patru camere cu patru locatari.

Bucureştenii plătesc acum 119 lei pentru o gigacalorie. În acesta condiţii, cererile de debranşare s-au triplat luna trecută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite