Şcolile Capitalei zac sub molozul incompetenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EVALUARE La 11 şcoli din Capitală, din programul de reabilitare BEI, nici măcar nu au început lucrările, după şase ani de la demararea proiectelor. Lucrările, în multe dintre cazuri, au fost făcute de mântuială.Elevii mai multor şcoli vor învăţa încă un an îngrămădiţi în alte corpuri de clădire sau vor fi strămutaţi la alte şcoli, pentru că unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi este într-un continuu şan

În timp ce primarul Sorin Oprescu se plimbă cu alai de presă pe la şcolile din programul de reabilitare al Băncii Europene de Investiţii (BEI) la care s-au încheiat lucrările, mai multe unităţi de învăţământ stau neatinse de mâna constructorilor de ani de zile. Elevii au învăţat timp de ani de zile în regim de comasare, cu program de după-amiaza, sau s-au îngrămădit în alte corpuri de clădire.

Mai mult, o altă soluţie pentru ca şcolarii să poată totuşi să înveţe a fost scurtarea orelor de curs cu până la zece minute.

Cer bani în fiecare an

Bilanţul proiectului BEI care se anunţa promiţător se poate reduce la tonele de praf înghiţite de elevi şi profesori, la care se adaugă şi o cerere de buget, care a crescut cu fiecare an din cauza lucrărilor reziliate, făcute prost sau chiar neîncepute. Astfel, dacă în iarna anului trecut, la o altă vizită pe şantierele din Capitală, primarul Oprescu anunţa un buget de 228,2 milioane de euro, ieri, edilul a tras linie – este nevoie de 253,2 milioane de euro, adică cu 25 de milioane în plus.

Dacă asta n-ar fi de ajuns, în 2004, când a fost demarat programul de reabilitare, au fost incluse 102 unităţi, însă, între timp, şcolile nr. 10 şi nr. 46 au fost scoase din program, pentru că sediile lor au fost revendicate. Nici cu două clădiri în minus, edilii care s-au perindat prin scaunul de primar nu au reuşit să ducă proiectul la bun sfârşit, iar Sorin Oprescu a tot extins termenul de finalizare, ajungând până la sfârşitul anului şcolar 2011-2012.

„Perioada 2004-2008 a avut rezultate modeste datorate, în principal, lipsei de interes a agenţilor economici în ceea ce priveşte participarea la acest program, dar şi a unui management care nu a fost suficient de incisiv”, acuză edilul Capitalei.
39 finalizate, din 100 propuse

În prezent, doar 39 de şcoli sunt terminate complet, 34 sunt în lucru. Autorităţile locale promit că, până în septembrie, se vor termina încă 14 unităţi.
Mai-iunie 2012 este un termen care îi face să zâmbească pe reprezentanţii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr. 3, clădire care, după cinci ani de la demararea lucrărilor, s-a ales cu un şantier pe care lucrează doar secretara şi contabila unităţii. Lăsată în paragină, în spatele unităţii de învăţământ s-au aciuat maidanezii şi, din ce în ce mai des, oamenii străzii.

Un miros puternic de mucegai te izbeşte de la intrare, pereţii sunt pătaţi de igrasie şi toate instrumentele muzicale, multe dintre ele noi, distruse. De altfel, epopeea distrugerilor de la şcoala de pe strada Ştirbei Vodă a început cu lucrările de mântuială ale unor constructori care nu doreau decât să încaseze banii.

Finisări interioare, fără acoperiş

„Au început cu parterul, au pus parchet şi au schimbat tâmplăria, cu toate că acoperişul era distrus. La prima ploaie puternică, toată clădirea s-a inundat şi a stricat tot ce au făcut aceştia”, povesteşte profesorul Egmond Popa, liderul de sindicat al Şcolii de Muzică. Contractul a fost reziliat şi tot ce s-a mai făcut de atunci a fost acoperişul, pus de altfel, pe o structură şubredă. Clădirea arată ca o ruină, iar sala de spectacol, unde odată elevii susţineau concerte, este o mare de moloz şi are pereţii distruşi.

„S-a furat tot, au intrat nişte hoţi şi au smuls tot cuprul de la instalaţia de încălzire, iar din spatele şcolii au furat fier vechi. S-a furat ca în codru. Vedeţi cum miroase. În condiţiile astea lucrează doamnele de la secretariat, deja s-au îmbolnăvit şi au început să ia antibiotice”, mai spune acesta.

„Şcolile astea parcă sunt blestemate. Am făcut din nou licitaţie şi intrăm cu construcţia acolo în două-trei săptămâni. S-a gestionat prost de la început”, explică primarul Oprescu. „La şapte dintre şcolile la care vom începe acum lucrările au fost probleme la licitaţii, nu că nu s-au prezentat, ci nu au corespuns cerinţelor”, precizează şi Bogdan Hreapcă, şeful Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei.
Supraveghere video peste tot

La fel de controversat a fost şi proiectul pentru reabilitarea Şcolii Centrale, de asemenea monument istoric. Pentru că nicio firmă nu se prezenta la licitaţia pentru renovarea şcolii, elevii au ieşit în stradă de nenumărate ori până s-au demarat noile proceduri. De altfel, atunci când abia s-a instalat la Primărie, Sorin Oprescu a reziliat toate contractele care ţineau pasul pe loc.

Acum, acesta promite şi supraveghere video tuturor unităţilor de învăţământ care au fost incluse în programul BEI. „Vom instala camere în exterior, în două-trei săli unde se susţin de obicei examenele şi pe holuri. În 20 de luni sperăm să fie gata. Acum suntem în faza în care scriem proiectul”, a explicat Vasile Panţâru, director tehnic în Primăria Capitalei.

Promisiuni de vacanţă: pavaj, microbuze şi camere video

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat ieri trei dintre şcolile incluse în programul BEI. La prima dintre ele, Şcoala Specială nr. 9, din inima Ferentariului, directoarea Maria Dogaru l-a întâmpinat cu un zâmbet mare pe faţă şi un sonor „Vă mulţumesc, domnule inspector!”. Sorin Oprescu nu s-a supărat că a fost făcut „inspector” şi nu „primar” şi şi-a continuat ceea ce avea să devină într-adevăr o inspecţie.

„Aici, în curtea asta, e numai ciment. Nu mai bine vorbim cu ăia să punem nişte dintr-aia ca-n parcurile de copii? Că dacă pică unul dintre elevi, măcar să nu se lovească”, a spus primarul şi a primit aprobarea tuturor.

Vizită de lucru


Directoarea nu-şi mai putea opri entuziasmul. „Sunt foarte fericită, domnule primar. Acum avem un gard aşa cum mi-am dorit întotdeauna: înalt şi solid. Şi aşa l-au făcut. Sunt un director mulţumit”, i-a spus aceasta. Lucrările de reabilitare la şcoala pe care o conduce au început în urmă cu un an jumătate şi acum nu mai trebuie decât să aducă mobilierul. Cu toate că Maria Dogar nu-şi mai doreşte nimic, primarul nu se poate opri din promisiuni.

„Nu mai bine facem cumva ca să cumpărăm vreo două microbuze ca să aducem copiii la şcoală? Se poate face, am mai făcut aşa”, s-a arătat generos Oprescu. Şi pentru că ştie că zona nu este foarte sigură, Şcoala Specială nr. 9 va avea şi camerele de supraveghere asigurate.

După ce a luat la rând toate sălile, directoarea Maria Dogaru a reuşit să-i smulgă o altă promisiune, de data asta simbolică: „Deci, nu încep anul şcolar fără dumneavoastră. Să veniţi să vă întâlniţi şi cu părinţii!”.

„Doamnă, vin cu o seară înainte aici!”, s-a lăsat convins edilul. Şi la final a semnat şi în cartea şcolii, ca directoarea să aibă amintire. Apoi, primarul şi-a continuat vizita cu Şcoala Generală nr. 2 şi cu Grădiniţa nr. 73, aceasta din urmă tocmai a scăpat dintr-un proces de litigiu şi va fi renovată.



EGMOND POPA, lider sindical Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 3
„Măcar avem acoperiş, că restul e un dezastru. Sperăm să înceapă măcar lucrările, că stăm aşa de atâţia ani“.

SORIN OPRESCU, primarul Capitalei
„Şcolile astea parcă sunt blestemate. Am făcut din nou licitaţie şi intrăm cu construcţia acolo în două-trei săptămâni. S-a gestionat prost de la început“.

BOGDAN HREAPCĂ, şef Investiţii, Primăria Capitalei
„La şapte dintre şcolile la care vom începe acum lucrările au fost probleme la licitaţii, nu că nu s-au prezentat, ci nu au corespuns cerinţelor“.

CRISTIAN ALEXANDRESCU, inspector şcolar general
„S-a întâmplat să avem şcoli care chiar dacă au avut lucrările finalizate, au stat fără mobilier sau fără table, fiindcă licitaţiile s-au făcut greoi“.

image
image
image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite