Şcoli-dezastru şi şcoli moderne în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

83 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, dintre cele 457, nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, însă alte 29 sunt pregătite încă din vară să-şi primească elevii. Dintre cele 102 şcoli care ar trebui reabilitate prin programul Băncii Europene de Investiţii (BEI), în 62 se lucrează încă, iar alte 11 au fost neterminate de firma constructoare.

Majoritatea instituţiilor fără autorizaţie sunt incluse în Programul Băncii Europene de Investiţii (BEI) derulat de Primăria Capitalei.

În două dintre şcolile Capitalei există posibilitatea ca anul şcolar să nu înceapă luni din cauza şantierelor.

În această situaţie se află Şcoala nr. 310 din Militari, unde ieri-dimineaţă muncitorii lucrau de zor. Instituţia de învăţământ avea autorizaţie să intre în reabilitare încă din 2007, dar lucrările au început abia în septembrie anul trecut. „În cazul în care nu se vor termina lucrările până luni îl vom ruga pe domnul inspector-general şcolar să începem anul şcolar mai târziu cu două zile“, a declarat directorul instituţiei de învăţământ, Mihai Adrian Acheostăchioae.

„Nu avem nicio şansă să terminăm“
În timp ce rebilitarea se desfăşoară în paşi de melc, Primăria Capitalei dă vina pe firmele care se ocupă de şantier, iar firmele pe faptul că nu şi-au mai primit banii.

„Cred că nu avem nicio şansă să terminăm. E prea mult. Sigur se va amâna anul şcolar. Suntem mai multe firme aici. Unii dintre noi nu ne-am primit banii de la primărie. Ni s-au terminat şi materialele. Trebuie să ne aducă întrerupătoarele şi lămpile“, a spus unul dintre muncitori.Aceeaşi situaţie ca la Şcoala nr. 310 şi la Şcoala nr. 142 din cartierul Militari, unde se vor face lucrări cu copii în clase.


Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) nici nu vor să audă însă de vreo prelungire a termenului de începere a anului şcolar şi îi solicită primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să intervină. „Nu se poate aşa ceva! Îl invităm pe domnul primar Oprescu să viziteze Şcoala 310.

În mod excepţional, vom accepta prelungirea termenului cu o zi, maximum două, dar mai mult nu avem cum“, a spus purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu. Managerul tehnic al proiectul BEI, Vasile Panţuru, le dă asigurări elevilor că vor începe şcoala la timp. „Muncitorii vor termina până duminică etajele doi şi trei. Banii au fost livraţi la timp de Primărie către firme. Aceste firme au însă alte firme în subordine pe care probabil nu le-au plătit pentru lucrări. De aici problemele...“, a spus Panţuru.

În Capitală există însă şi elevi norocoşi care vor învăţa în clase noi. Este vorba despre 29 de unităţi de învăţământ cu care municipalitatea se laudă. Astfel de exemple sunt Şcoala nr. 84 de pe Calea Vitan şi Şcoala 205 din Drumul Taberei, unde pe lângă mobilierul nou-nouţ, laboratoarele mobilate modern şi cabinetul medical, instituţiile au şi cabinet stomatologic. Aici uşile au fost schimbate, s-au pus ferestre termopan şi s-au construit săli de sport. 

Elevi mutaţi în alte şcoli
În acest an şcolar, mii de elevi din Capitală vor fi mutaţi în alte unităţi de învăţământ. De pildă, cei 250 de elevi de la Şcoala nr. 173 vor învăţa la Şcoala 175, iar 2.300 elevi de la Grupul Şcolar „Dimitrie Gusti“ vor fi mutaţi la Şcoala nr. 147.

În cea mai dezastruoasă situaţie se află Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 3, care este închisă de trei ani. Aici şi în alte zece şcoli bucureştene lucrările au fost abandonate, iar Primăria s-a adresat DNA-ului pentru recuperarea banilor de la firma General Construct. Contractul de finanţare al BEI a fost semnat la 1 octombrie 2003, iar renovarea şcolilor ar fi trebuit să se termine în 2008.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite