Începe şcoala, traficul sugrumă Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii estimează că circulaţia va fi îngreunată, începând de azi, în special în zonele centrale, din cauza părinţilor care-şi duc copiii la şcoală. Autorităţile se aşteaptă ca numărul maşinilor din trafic să crească cu 20% şi susţin că cele mai aglomerate străzi sunt Bulevardul Magheru, Şoseaua Ştefan cel Mare, dar şi Bulevardul Iuliu Maniu.

Ca în fiecare an, începerea şcolii dă traficul din Capitală peste cap. Acest lucru se întâmplă din cauză că părinţii preferă să-şi ducă „odraslele“ cu maşina la şcoală, cel puţin în prima zi.

Potrivit reprezentanţilor de la Brigara Rutieră Bucureşti, cele mai problematice zone sunt cele centrale, adică Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei. Şoferii sunt sfătuiţi să ocolească pe cât posibil aceste artere.

Lucrările de modernizare sugrumă Centrul

„Ne aşteptăm ca traficul să crească cu aproximativ 20% faţă de lunile precedente. Cu toate că nu sunt foarte multe unităţi de învăţământ în zona centrală, pe aici trec majoritatea bucureştenilor, oriunde ar vrea să ajungă în oraş. De aceea, nu trebuie să ne mirăm dacă în aceste zone se formează mâine (n.r. astăzi) cozile cele mai mari de maşini“, a declarat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti, Ioana Stancu.

Aceasta susţine că arterele cele mai aglomerate sunt bulevardele Unirii, I.C. Brătianu, Nicolae Bălcescu, Gheorghe Magheru şi Lascăr Catargiu, dar şi Calea Dorobanţilor, Şoseaua Ştefan cel Mare şi Bulevardul Iancu de Hunedoara. Şi cei care vin din Militari vor întâmpina dificultăţi în trafic întrucât Bulevardul Iuliu Maniu este intens utilizat. Alte străzi cu probleme sunt Barbu Văcărescu, Şoseaua Olteniţei,  Bulevardul Timişoara şi Şoseaua Pantelimon.

Numărul agenţilor rutieri este suplimentat

Conducătorii auto trebuie să aibă în vedere să ocolească şi străzile unde se efectuează lucrări de modernzare sau de reparaţie. Între acestea, câteva sunt închise traficului - strada Berzei, între Ştirbei Vodă şi Calea Plevnei şi şoseaua Pipera, între Calea Floreasca şi strada Barbu Văcărescu, unde se execută pasajului denivelat superior Pipera – Barbu Văcărescu.

Lucrări se execută şi pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe Magheru, Iancu de Hunedoara şi pe Nicolae Grigorescu.

Reprezentanţii Poliţiei le recomandă şoferilor să „circule prudent, să reducă viteza în zona unităţilor de învăţământ şi să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier“, în special că astăzi vor fi repartizaţi mai mulţi agenţi de circulaţie în trafic.

Şcoala readuce traficul de coşmar

De asemenea, ei susţin că o soluţie pentru a scăpa de calvarul din trafic, ar fi să folosească mijloacele de transport în comun.


97 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Potrivit prefectului Capitalei, în Municipiul Bucureşti funcţionează 440 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi 234 de unităţi particulare. Astfel, procesul de învăţământ se desfăşoară în aproximativ 700 de clădiri.

Dintre acestea, 97 de şcoli sunt incă neautorizate de către Direcţia de Sănătate Publică, 43 dintre ele fiind incluse în programul BEI. Acestea urmează să fie autorizate la finalizarea lucrărilor. La şase ani de la demararea proiectului BEI, doar 39 de şcoli sunt terminate complet şi 34 în lucru. Autorităţile locale promiteau în plină vacanţă de vară că, până în septembrie, se vor termina lucrările la încă 14 unităţi.
O treime dintre şcoli, fără pază
Mai mult decât atât, o treime din unităţile de învăţământ de stat din Capitală nu au niciun agent de pază, iar pentru toate şcolile există doar 1.500 de camere de supraveghere. Asta în condiţiile în care toate trebuiau să aibă butoane de panică instalate, supraveghere video şi agenţi de pază la post.

„Legătura dintre şcoli, pe de o parte şi forţele de ordine, pe de altă parte trebuie să fie directă şi nu neapărat ierarhică, astfel încât probleme sesizate de directorii unităţilor de învăţământ să fie rezolvate imediat ce apar“, a declarat Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite