Scenariu horror la metrou, în regia Mioarei Mantale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treziţi în miez de noapte de sirene, bucureştenii întrebau buimăciţi cine a murit

unei garnituri de metrou, urmată de declanşarea unui incendiu.
Pe la miezul nopţii, cartierul Militari a fost brusc trezit de urletul sirenelor. Mai întâi au fost maşinile de pompieri. Au urmat cele ale poliţiei şi Salvării. Buimaci de somn, oamenii s-au iţit la ferestre să vadă ce se întâmplă afară. Până să se dumirească că e vorba de o simulare, unii au coborât în stradă să întrebe dacă a murit cineva.
Pusă la cale de Prefectura Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti (ISUMB), acţiunea a avut scopul de a verifica dacă autorităţile sunt pregătite să facă faţă eficient unui asemenea accident de proporţii. Scenariul, primul de acest gen realizat în subteran, le-a pus nervii la grea încercare tuturor participanţilor.
Prefectul Mioara Mantale i-a convocat pe toţi viceprimarii de sector, însă numai patru au răspuns la apel. În timp ce pompierii se luptau, la propriu, cu fumul din subteran, militarii şi lucrătorii de la Ambulanţă scoteau pe tărgi "răniţii" şi morţii". Unii dintre aceştia au mimat aşa de bine situaţia, încât asistentele medicale nu s-au sfiit să le facă respiraţie gură la gură.
Parcarea de la Cora, goală în miez de noapte, şi-a găsit şi ea utilizare: aici s-au instalat corturi. Reprezentanţii hipermarketului au dat asigurări că, în cazul unui accident real, acesta se va deschide, iar de aici se va putea face alimentarea cu ceai, apă plată şi orice alte materiale necesare, iar autovehiculele vor fi dirijat.
Operatoarea de la 112 s-a mirat de ce mai circula metroul la acea oră
Aplicaţia le-a arătat autorităţilor unde nu merge mecanismul şi ce e diferit în teren faţă de birou. "Am constatat disfuncţiuni majore în comunicare. Staţiile Metrorex funcţionează doar în subteran, telefoanele mobile sunt ca şi inexistente", a spus Mioara Mantale, care a dirijat cu autoritatea cunoscută operaţiunile. Ea s-a arătat satisfăcută de modul în care pompierii au acţionat, şi le-a dat nota 8, în timp ce şeful ISUMB, Aurel Udor, şi-a acordat nota maximă, 10. Prefectul le-a cerut pompierilor să justifice cele 14 minute scurse între apelul la 112 şi momentul intervenţiei.
Oficial, s-a ridicat problema comunicării. Unii au susţinut însă că de vină pentru întârziere este chiar prima verigă în lanţul intervenţiei: operatoarea de la 112. Aceasta ar fi stat să se mire cum se poate întâmpla un incident la metrou la o oră la care, practic, trenul nu trebuia să mai circule.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite