Scandal la maternitatea din Câmpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţul Ionuţ Cătălin Vlaicu, născut în data de 20 martie la Câmpina, a ajuns în stare gravă, în 22 martie, la Maternitatea din Ploieşti şi urmează să fie mutat la Bucureşti.

Disperare de neimaginat pentru o mamă de numai 21 de ani din localitatea prahoveană Brebu. Aseară, aceasta a aflat că băieţelul adus pe lume vinerea trecută este grav bolnav şi că posibilii vinovaţi de starea lui de sănătate ar fi medicul care a ajutat¬-o la naştere şi pediatrul, ambii de la Spitalul Municipal Câmpina. Bunicii copilului nu i-au spus până acum mamei de problemele apărute deoarece aceasta este hipertensivă. Nici tatăl nu a aflat nimic, acesta fiind plecat la muncă în Italia.

Lipsă de comunicare

Bunicii băieţelului de 3,250 de kilograme sunt cei care au aflat primii de situaţia lui şi au cerut explicaţii medicilor care l-au adus pe lume, la Spitalul Municipal din Câmpina. “Nu au vrut să stea de vorbă (doctorii – n.red.) omeneşte cu noi. A fost o totală lipsă de cumunicare faţă de familie. Nu am văzut fişa de observaţie a băieţelului, parcă vorbeam cu pereţii”, a spus, printre lacrimi, Doina Niţă, bunica din partea tatălui.

Bunicii vor depune astăzi o reclamaţie la Colegiul Medicilor Prahova. Mai mult de atât,  vor să fie deschisă o anchetă penală. Ieri, persoanele implicate direct în caz, medicii Mihaela Tudor şi Adriana Mihăescu, au primit “vizita” reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică Prahova, veniţi să ancheteze cazul bebeluşului.

Ce spun medicii

“Nu sunt vinovată. Pacienta a avut un travaliu normal, nu se impunea cezariană. Copilul a primit nota 8 la naştere. Avea un tonus normal. În momentul naşterii, a avut o mână ridicată, iar cordonul ombilical a fost înfăşurat în jurul gâtului”, spune medicul ginecolog care a asistat la naştere, Mihaela Tudor. Ea a mai spus că mama băiatului nu s-a prezentat periodic la controale, aşa cum îi recomandase. Totuşi, aceasta nu a negat faptul că o  ecografie efectuată înainte de travaliu ar fi putut arăta poziţia fătului. Analiza nu a avut loc şi, din cauza efortului mamei, umărul bebeluşului s-a rupt în momentul naşterii.

 “Nu m-am simţit rău ca să merg să fac analize înainte de a mă interna în spital. Medicii mi-au spus că are umărul puţin fisurat. Nu-l pot alăpta. Nu mi s-a spus de ce. Când îl dezbrac rămâne moale în partea de jos, la picioare, nu prea mişcă. În ambulanţa care m-a adus la Ploieşti mi-a spus medicul că era să moară”, a spus îndurerată Elena Vlaicu, mama copilului.

Pediatrul care preluat cazul micuţului, medicul Adriana Mihăescu, nu a declarat nimic referitor la starea de sănătate a copilului cu clavicula ruptă.

De la Ploieşti, la Bucureşti

Cadrele medicale de la Maternitatea din Ploieşti, care se ocupă acum de băieţel, spun că starea sa de sănătate este stabilă momentan.
“Copilul a venit în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie, cu sindrom neurologic hipotom, fractură de claviculă şi o bosă biparietală. Acum este pe tratament intensiv şi se fac demersuri pentru transferarea sa la un spital din Bucureşti”, a declarat Cristina Erhan, şef Secţie Neonatologie din cadrul Maternităţii din Ploieşti. “Poate fi o elongaţie de plex branhial. Nu putem spune noi cu exactitate dacă se pune problema unei paralizii. Medicii neurologi vor stabili asta", a mai spus Cristina Erhan.

Acesta este al doilea caz de acest fel. În urmă cu două săptămâni a mai fost înregistrată o naştere cu probleme, însă la Maternitatea din Ploieşti. Părinţii au acuzat personalul medical că i-au rupt mâna copilului lor la naştere, dar aceştia s-au apărat spunând că a fost vorba de o procedură medical legală, care i-a salvat viaţa copilului. Cazul a ajuns la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite