Sapte reguli pentru cei amendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenzile aduc, zilnic, la bugetul statului, sute de milioane de lei şi cu tot atâta reduc economiile contravenienţilor. Sancţiunile contravenţionale se aplică persoanelor în cazul cărora se

Amenzile aduc, zilnic, la bugetul statului, sute de milioane de lei şi cu tot atâta reduc economiile contravenienţilor. Sancţiunile contravenţionale se aplică persoanelor în cazul cărora se constată abateri privind ordinea şi liniştea publică, ori la regimul circulaţiei rutiere.
În cazul în care o persoană primeşte o amendă, este bine să ştie că, la baza întocmirii unui proces-verbal, stau 7 reguli "de aur". Prima este aceea că sancţiunea se aplică numai prin proces- verbal, urmată de o a doua, care constă chiar în semnarea procesului-verbal de contravenţie şi care nu presupune neapărat recunoaşterea vinovăţiei, ci faptul că s-a primit copia procesului- verbal. Cel care se consideră nevinovat trebuie să solicite poliţistului constatator ca în rubrica "menţiuni ale contravenientului " să consemneze ceea ce doreşte.
A treia regulă de aur este puţin mai dureroasă pentru contravenient, pentru că un proces-verbal de contravenţie poate fi întocmit şi în lipsa acestuia. În această situaţie, cel în cauză trebuie să fie înştiinţat în cel mult 30 de zile de la data întocmirii documentului cu privire la faptul că a fost amendat.
A patra regulă aduce în faţă eventualul martor menţionat în procesul-verbal. Acesta nu susţine neapărat afirmaţiile poliţistului, ci faptul că persoana amendată a refuzat să semneze, nu a putut sau nu a fost de faţă la întocmirea actului respectiv. A cincea regulă, foarte importantă, de care trebuie să se ţină seama, se referă la faptul că se poate achita jumătate din minimul amenzii în 48 de ore de la data luării la cunoştinţă, acolo unde legea prevede această posibilitate, existând în acest sens o rubrică specială în procesulverbal. Cel mai des apar neplăceri atunci când sancţiunea este aplicată într-o zi de vineri sau sâmbătă. În acest caz, termenul de 48 de ore expiră luni, la ora 24,00. Conform regulii cu numărul şase, termenul pe ore începe să curgă de la ora 0 a zilei următoare celei în care s-a întocmit procesul-verbal, indiferent dacă aceasta este lucrătoare sau nelucrătoare, iar dacă expiră într-o zi nelucrătoare sau când serviciul este suspendat se prelungeşte până în prima zi lucrătoare următoare.
În final, cea de-a şaptea regulă se referă la contestarea procesului-verbal, care se face în termen de 15 zile de la data la care s-a intrat în posesia documentului. Plângerea se întocmeşte în 3 exemplare, se depune la unitatea din care face parte agentul constatator ori la judecătoria localităţii sau sectorului pe raza căruia s-a săvârşit contravenţia. Poliţiştii dau însă şi o metodă de evitare a amenzilor. Astfel, cel mai uşor mod de a evita orice neplăceri, dar şi de a nu vă reduce bugetul este să nu încălcaţi prevederile legale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite