Bucureşti: Şantierele, cimitire pentru muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece muncitori şi-au pierdut viaţa anul acesta în accidente de muncă. Familia uneia dintre victimele accidentului de muncă de la pasajul Băneasa a fost despăgubită cu 4.000 de lei. Cristian Lupan, cel care a fost la un pas să moară şi şi-a pierdut fratele în acel accident, continuă să lucreze la aceeaşi companie.

Şantierele Capitalei au devenit adevărate morminte pentru muncitorii în construcţii. Câteva sute de persoane au fost rănite

în ultimele luni, în ţară, la locul de muncă, 39 au avut nevoie de spitalizare pe o perioadă determinată de timp sau au rămas cu probleme de sănătate pe viaţă. Alţi zece muncitori şi-au pierdut viaţa pe şantierele Capitalei de la începutul anului.

Ei au lăsat în urmă familii îndurerate şi mai sărace, pentru că, în cele mai multe cazuri, ei erau singurii care puneau pâine pe masă.

Preţul unei vieţi - 4.000 de lei
Cel mai grav accident de muncă de pe şantierele Capitalei a avut loc în luna mai, pe şantierul de la Pasajul Băneasa.

Patru muncitori au fost înghiţiţi de pământ în timp ce lucrau într-un şanţ, un mal de pământ surpându-se peste ei. Doar unul dintre ei a scăpat cu viaţă, Cristian Lupan. Colegii lui, printre care şi fratele său, Cezar, au fost înghiţiţi de malurile de pământ.

La aproape patru luni de la tragedie, durerea familiilor celor trei muncitori nu a fost alinată. „Până acum nu ştiu să fi fost cineva tras la răspundere, iar soţia fiului meu a fost ajutată de compania Marconstruct cu 4.000 de lei, bani pentru înmormântare.

După aceea toată lumea ne-a uitat, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat”, a povestit tatăl lui Cezar şi al lui Cristian, Aristel Lupan.

„Este dureros să lucrez la aceeaşi firmă“
Mai mult decât atât, Cristian, fratele scăpat cu viaţă, lucrează şi acum la aceeaşi firmă de construcţii, continuând lucrarea, ca şi cum ar fi dorit să acopere locul în care colegii şi fratele său au fost ucişi, şi să scape astfel de durere.

„Este dureros să lucrez aici dar măcar ştiu ce am de făcut. Asta e meseria mea şi oricum tot pe un şantier m-aş angaja. Acum oamenii de aici sunt mult mai precauţi, pe un alt şantier ar putea fi şi mai periculos“, a povestit, aseară, pentru „Adevărul“, Cristian Lupan, chiar în timp ce se afla la lucru.

Martorii spun că directorul este vinovat
Tragedia de la Băneasa a fost cauzată de nerespectarea normelor de securitate. Malurile s-au surpat deoarece nu erau protejate cu pereţi de susţinere.

Şeful de şantier este cel care are atribuţia de a veghea ca aceste reguli să fie respectate, dar în cazul de la Băneasa, atât muncitorii cât şi familiile, spun că vinovat a fost directorul şi soţul patroanei, Laurenţiu Dogaru.

„Patronii erau stresaţi că vor pierde contractul dacă nu vor termina lucrările la timp.  El le-a cerut băieţilor să intre în pământ“, a mai spus tatăl victimei. În aceeaşi perioadă autorităţile făceau presiuni asupra firmei pentru finalizarea pasajului Băneasa, aşa se explică graba patronilor.

Cu toate că martorii susţin că şeful de şantier , Gheorghe Dumitrache, nu a fost responsabil de această lucrare, pe numele lui a fost întocmit dosar penal şi riscă acum  peste 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Ce spune Codul Penal
„(2).Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (3).

Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alineatele precedente se majorează cu jumătate”, se arată în articolul 190 din Codul Penal.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite