Bucureşti: "Salvaţi copiii" a deschis un centru special pentru copiii săraci şi exploataţi prin muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul, situat în zona Lizeanu - Moşilor, în incinta Şcolii nr.26, îşi propune să ajute copiii provenind din familii foarte sărace din Bucureşti, cu probleme sociale extrem de grave, care au abandonat şcoala pentru a presta diverse munci în schimbul unor sume derizorii.

Peste 350 de copii săraci şi familiile lor vor beneficia de serviciile celui mai nou centru "Salvaţi Copiii", inaugurat astăzi în incinta Şcolii nr. 26 din Bucureşti.

Mai citiţi:

Bucureşti: Orfani de lux

Reportaj: Viaţa la baracă, în spatele mall-ului

Centrul educaţional este al 18-lea de acest gen şi a fost deschis graţie fondurilor obţinute în cadrul ediţiei 2008 a Festivalului Brazilor de Crăciun.

Aflat în incinta Şcolii nr. 26 din Bucureşti, noul centru are ca principal obiectiv reintegrarea şcolară şi socială a copiilor exploataţi prin muncă, precum şi prevenirea abandonului şcolar.

Programele noului centru inaugurat de organizaţia Salvaţi Copiii vizează reintegrarea şcolară şi socială a acestora, dar şi a altor copii din comunităţile defavorizate din Bucureşti.


Unii copii nu au acte de indentitate şi nu au fost niciodată la şcoală

Centrul, situat în zona Lizeanu - Moşilor, îşi propune să ajute copiii provenind din familii foarte sărace, cu probleme sociale extrem de grave, care au abandonat şcoala pentru a presta diverse munci în schimbul unor sume derizorii.

Unii dintre copii nu au fost înscrişi niciodată la şcoală sau nu au acte de identitate, din această cauză familiile lor fiind în imposibilitatea de a beneficia de drepturile care le sunt asigurate, precum venitul minim garantat sau înscrierea la un medic de familie.

"Prin inaugurarea acestui nou centru în Bucureşti ne dorim să ajutăm cât mai mulţi copii defavorizaţi, oferindu-le şansa de a studia ca orice alt copil de vârsta lor. Programul se adresează în special copiilor din comunităţi foarte sărace, care nu îşi pot permite să acopere cheltuielile legate de frecventarea şcolii. Plănuim ca şi anul viitor, în urma fondurilor strânse la Festivalul Brazilor de Crăciun 2009, să putem inaugura noi centre pentru copiii aflaţi în situaţii dificile", a declarat pentru Agerpres, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Peste 1.200 de copii trăiesc pe stradă sau muncesc, în Capitală

Centrul Educaţional din incinta Şcolii nr. 26 din Bucureşti se alătură celor 17 centre deja existente în oraşele Bucureşti, Iaşi, Reşiţa, Timişoara, Târgovişte, Cluj, Craiova, Târgu Mureş, Bistriţa, Focşani, Petrila, Constanţa, Braşov şi Topoloveni, unde Salvaţi Copiii România dezvoltă în prezent programe de reintegrare socială şi şcolară a copiilor exploataţi economic.

La nivelul Capitalei, au fost identificaţi aproximativ 1.200 de copii şi tineri care trăiesc sau muncesc pe stradă, 48% dintre ei fiind minori. Mai mult, doar un procent de 11% dintre aceştia frecventează şcoala.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală activă în domeniul promovării drepturilor copilului din 1990. Membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, organizaţia consideră că toţi copiii, indiferent de rasă, religie sau provenienţa socială, au aceleaşi drepturi, de care trebuie să beneficieze. Salvaţi Copiii este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii aflaţi în familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii străzii, copiii refugiaţi etc., lucrând cu copiii şi familiile acestora pentru îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi şi crearea unor planuri de viitor.

Festivalul Brazilor de Crăciun este un eveniment de strângere de fonduri organizat anual de Salvaţi Copiii România, care are ca şi centru de interes o licitaţie specială de brăduţi de Crăciun, creaţi exclusiv pentru această ocazie de unii dintre cei mai cunoscuţi designeri români. Devenit una dintre atracţiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină proiectele derulate de Salvaţi Copiii România.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite