Sălile de cinema, la primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transferarea cinematografelor la consiliile locale ar putea duce la dispariţia acestora. Primarii din Capitală se laudă că vor păstra scopul cultural al spaţiilor, dar experienţa din ţară arată că majoritatea cinematografelor au ajuns baruri.  

Proiectul de lege privind transferarea sălilor de cinema care sunt în administraţia Regiei Autonome de Distribuţie a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm a fost aprobat miercuri de Parlament.

Deşi a  fost imediat contestat la Curtea Constituţională de către senatorul PSD Cornel Rădoi, proiectul a creat deja panică printre cei 284 de angajaţi ai regiei, care se tem că vor rămâne fără slujbe, acuzând Ministerul Culturii de interese politice.

Mai mult, bucureştenii şi-ar putea lua adio de la vechile săli boeme ale Capitalei, aflate în special în centrul oraşului, pentru că puţini primari se gândesc să păstreze exact destinaţia celor şase cinematografe.

Jumătate trăiesc din chirii 

Regia de distribuţie a filmelor are în prezent datorii de peste 80 de miliarde de lei,  din care 12 miliarde ar trebui să ajungă la distribuitori. “Din cele 300 de cinematografe din ţară, 100 au fost închise, 40 şi-au păstrat destinaţia de a distribui film, iar 160 sunt închiriate”, a mai spus Ţintea.

Gloria va fi închis

În Bucureşti existau în anii ’80 peste 40 de săli de cinema. În prezent, RADEF mai are doar şase: Patria, Scala, Corso, Europa, Festival - închis pentru neplata luminii - şi Gloria, care urmează să fie închise din cauza datoriilor la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice.

Cinematograful Capitol de pe bulevardul Elisabeta, care este într-o stare avansată de erodare, a închiriat parterul unui magazin de haine, iar Festival a fost închis pentru neplata sumei de 140 milioane de lei către Electrica. Din aceste motive, spune Mihai Ţintea, vrea Ministerul Culturii să scape de aceste săli, trecându-le în administrarea primăriilor.

Cadouri electorale

Cei 146 de membri ai sindicatului liber RADEF protestează faţă de acest proiect de lege. „Acest transfer al imobilelor devine astfel un cadou electoral pentru potentaţii locali”, se arată într-un comunicat transmis recent presei de către Sindicatul Liber RomâniaFilm.

 Vicepreşedintele sindicatului, Bela Henter, a declarat: “Nu avem încredere, pentru că avem experienţa din ţară, unde, de exemplu, angajaţii cinematografelor Patria din Braşov şi Transilvania din Miercurea Ciuc, preluate de primării, au ajuns tractorişti, îngrijitori de parcuri, păzitori de parcări sau asistenţi maternali”.

În ultimii cinci ani, din administrarea RomâniaFilm

s-au trecut cu titlu gratuit la consiliile locale 54 de cinematografe, pentru a deveni „lăcaşe de cultură”. Unele din ele au ajuns însă baruri, discoteci şi cabarete.

Sindicaliştii precizează că există o excepţie la Alba Iulia, unde mai rulează filme în sala preluată de primărie. Aceştia au ajuns chiar să ameninţe cu proteste de stradă: „Dacă situaţia aceasta continuă, membrii sindicalişti vor picheta Guvernul, marţi. Lor li se vor alătura actorii din teatre”, a spus Maria Bikfalvi.

Lege „stringent necesară“

Unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, deputatul PNL Mihai Mălaimare, precizează pentru „Adevărul” că trecerea sălilor de cinema în administrarea consiliilor locale era “stringent necesară”, pentru că “RADEF, în forma actuală, nu-şi mai atingea scopul, iar  primăriile înregistrează o lipsă acută de spaţii culturale”. El a adăugat că regia îşi va păstra în patrimoniul său arhiva.

Grădiniţe în loc de filme

Purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului 1, Alexandru Ichim, a spus că pe unele dintre cele 10 săli de cinema din sectorul 1, printre care se află Patria, Scala, Feroviar, Grădina Parc şi Studio, primăria le-ar putea transforma în centre de cultură nocturnă. Edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat că cinematografele Flamura şi Berceni ar putea deveni grădiniţe, în cazul în care transferul de la minister se va pune în practică.

Precedent îngrijorător

Angajaţii cinematografelor Patria din Braşov şi Transilvania din Miercurea Ciuc, preluate de primării, au ajuns tractorişti, îngrijitori de parcuri, păzitori de parcări sau asistenţi maternali.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite