Sala Palatului, modernizată în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La conferinţa de presă dedicată Festivalului "George Enescu" 2011, ministrul Culturii Kelemen Hunor a anunţat modernizarea Sălii Palatului în doi - trei ani, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că va inaugura o nouă arenă anul viitor.

Festivalul "George Enescu", pe harta turistică a lumii

Kelemen a spus că s-au pierdut 3 - 4 ani cu discuţii şi negocieri din această cauză, fără a fi rezolvată problema, aşa că discuţiile s-au oprit şi a fost regândit proiectul de modernizare a Sălii Palatului. Acesta urmează să fie implementat cu fonduri europene, pentru că nu există fondurile necesare la bugetul de stat, în următorii 2 - 3 ani, pentru ca "Bucureştiul să aibă într-adevăr o sală modernă de spectacole aşa cum are orice Capitală", scrie Mediafax.

Promisiune din 2006

Intenţia de modernizare şi transformare a Sălii Palatului într-un "mall cultural" a fost anunţată de fosta conducere a Ministerului Culturii la 23 mai 2006. Atunci, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Ministerul Culturii vrea să modernizeze şi să îmbunătăţească acustica Sălii Palatului, pentru a rezolva problema lipsei unui spaţiu adecvat pentru concerte în Bucureşti, şi să creeze în aceeaşi clădire alte săli mai mici, multifuncţionale.

În acest sens, Sala Palatului a fost transferată de la RA-APPS în administrarea Ministerului Culturii, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată în data de 16 august 2006.

Ulterior, Ministerul Culturii a demarat prima parte a proiectului. În prima fază s-au realizat modificări pentru buna asigurare a desfăşurării ediţiei din 2007 a Festivalului Internaţional "George Enescu" (1 - 23 septembrie 2007), respectiv s-a lucrat la scenă şi la îmbunătăţirea condiţiilor acustice. Prima fază a proiectului de la Sala Palatului - refacerea şi modificarea scenei - a costat circa 510.000 euro, iar pentru refacerea acusticii scenei, prin montarea a opt panouri mobile (arlechini), Ministerul Culturii a mai cheltuit în jur de 5.000 euro.

"Sala este finalizată din punctul de vedere al scenei. S-au făcut îmbunătăţiri, s-a mai îngustat scena, s-au pus panouri, astfel încât sunetul să fie propulsat pentru a asigura condiţii mai bune pentru concerte", a declarat Adrian Iorgulescu, pe 17 august 2007, la inaugurarea noii scene a Sălii Palatului.

Iorgulescu a estimat atunci că întregul proiect de reabilitare a Sălii Palatului şi transformare a ei în primul "mall cultural" din România va costa circa 80 de milioane de euro.

Problema lipsei unei săli adecvate de concerte în Capitală a fost ridicată de multe ori după Revoluţie, dar mai ales în anii în care are loc Festivalul Enescu. Ioan Holender, preşedintele de onoare al festivalului, a reclamat acustica necorespunzătoare a Sălii Palatului, unde erau programate marile concerte ale fiecărei ediţii. Unele orchestre din străinătate au declinat invitaţia de a veni la festival tocmai din cauza absenţei unei săli potrivite, potrivit organizatorilor evenimentului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite