Sacrificaţi în numele "Pasajului Basarab"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exproprierile făcute de Primăria Capitalei au forţat o familie să doarmă în stradă Pentru a face loc Pasajului Basarab, Primăria Capitalei a dus o campanie de exproprieri şi demolări

Exproprierile făcute de Primăria Capitalei au forţat o familie să doarmă în stradă

Pentru a face loc Pasajului Basarab, Primăria Capitalei a dus o campanie de exproprieri şi demolări contestată în prezent în instanţă. În plus, unii oameni care au fost daţi la o parte din calea construcţiei nu au adăpost şi se plâng că banii oferiţi din partea municipalităţii pe fostele locuinţe au fost prea puţini.

Familia Mitrea a avut neşansa de a-şi construi casa exact în drumul celui mai mare pasaj din Bucureşti. La începutul acestei luni, oamenii au aflat că urmează să le fie demolată casa chiar în două zile. Astfel, pe 8 aprilie s-au trezit că un buldozer le "muşca" din bucătărie.

Restul clădirii a fost demolată în următoarea zi, amânarea fiind acceptată de către municipalitate doar pentru că mezinul familiei, de doar un an şi o lună, avea febră. "Am început să scoatem tot ce aveam prin casă, s-a ales praful de toată agoniseala noastră", a spus Marin Mitrea. Dărâmarea casei nu a mai întârziat, copilul bolnav fiind transportat la spital chiar cu maşina primăriei, de unul dintre inspectori. "Dacă îl interna, ne mai lăsau în casă o săptămână, două", a explicat Marcela, mama copilului.

"Am dormit afară după ce au demolat casa"

"Trei zile am dormit afară, eu şi soţul meu, iar copiii în maşină", a mai spus Marcela. Direcţia de Asistenţă Socială Sector 1 a fost singura instituţie care i-a cazat pentru două luni de zile la căminul Sfântul Ştefan. Mai au însă doar o lună de adăpost.

"Ni s-a spus că se apucă de renovare şi să ne căutăm unde să stăm", a spus Marcela. "Sunt peste 80 de proprietari care şi-au primit banii, iar în instanţă sunt cinci deţinători care cer sume mai mari decât cele oferite de municipalitate", a spus Gheorghe Udrişte, şeful Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice.

15.000 de euro, oferiţi de primărie pentru expropriere

Costică Vasilache, un alt proprietar, riscă să rămână fără casă. Evaluatorii primăriei i-au oferit pe casa de 44 mp construiţi şi curtea de 100 mp, 15.100 de euro, asta în condiţiile în care metrul pătrat de teren valorează în zonă, după evaluarea specialiştilor în imobiliare, aproape 2.500 de euro.

El a mai adăugat că, "toţi cei care au dat în judecată primăria au câştigat banii ceruţi de ei pentru case". Ghinionul l-a urmărit însă pe Vasilache, care şi-a deschis o afacere la parterul clădirii 26 D situată pe Şoseaua Orhideelor, care este şi monument istoric. "Dar nu se ştie cât mai stau aici, deoarece un domn de la Primăria Capitalei ne-a zis că trebuie să iasă actele pentru demolare", a explicat bărbatul.

>> Toţi cei care au dat în judecată primăria au câştigat banii ceruţi de ei pentru case
Mitrea Marin, expropriat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite