STUDIU 41% din copiii români sunt hărţuiţi online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, pe perioada celor doi ani de funcţionare a componentei Helpline dezvoltată în cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri şi sesizări atât din partea copiilor, cât şi a adulţilor. Printre problemele semnalate se identifică: hărţuirea şi abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de fraudă şi/sau spam (25), pornografie (20) şi şantaj (20), potrivit unui comunicat al org

Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arată că în România există cea mai mare incidenţă a hărţuirilor din întreaga Europă.

Studiul EU Kids Online II relevă că 41% din copiii români intervievaţi au declarat că au fost hărţuiţi în vreun fel, atât în lumea reală cât şi prin intermediul noilor tehnologii, iar 13% declară că au fost hărţuiţi online. Aceasta, împreună cu constatările cercetării legate de o vizibilitate crescută a profilelor pe reţelelor sociale, duc la o rată crescută a cazurilor în care datele personale sunt sustrase de pe reţelele sociale, postate pe diverse alte site-uri în contexte defăimătoare, fară acordul persoanelor în cauză.

Pentru a preîntâmpina aceste situaţii de risc, Organizaţia Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.Info, având suport financiar din partea Comisiei Europene, organizează, în perioada 17-23 iulie 2011, a doua ediţie a Dezbaterii Europene dedicată Siguranţei pe Internet.

Dezbaterea Europeană Sigur.Info 2011 reuneşte 40 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 15-19 ani, din zece ţări, în cadrul unicului eveniment european dedicat colaborării copiilor pentru un Internet mai sigur.

Ţările participante sunt: Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie şi România

„Pentru a asigura un mediu online securizant copiilor, se impune o educaţie corespunzătoare a acestora şi o informare riguroasă privind potenţialele situaţii de risc cu care se pot confrunta atunci când utilizează Internetul.  Una dintre cele mai importante componente ale programului Sigur.info este reprezentată de activităţile de informare şi conştientizare susţinute de tinerii voluntari în şcolile şi liceele din ţară. Din septembrie 2010 până în prezent, au fost informaţi peste 33.000 de utilizatori de Internet, atât copii şi adolescenţi, cât şi adulţi, din 12 oraşe mari, în cadrul sesiunilor de informare şi al campaniilor stradale. Pentru atingerea acestor rezultate au fost implicaţi peste 370 de voluntari pregătiţi în prealabil de experţi Salvaţi Copiii”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv, Salvaţi Copiii România.

Printre subiectele ce vor fi dezbătute de către participanţi se numără: securitatea datelor personale pe Internet, dependenţa de calculator şi Internet, pericolele reale din lumea virtuală, principiul participării reale a copiilor în elaborarea de strategii privind utilizarea responsabilă a noilor tehnologii de comunicare online. Evenimentul se bucură şi de participarea şi sprijinul oferit de Insafe.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite