Hai la mall să ne culturalizăm! Vezi cum sunt transformate ruinele în clădiri de cultură moderne cu terase, cafenele şi săli de conferinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul va avea în maximum patru ani cinci malluri culturale: Biblioteca Naţională, Teatrul Naţional, Hanul Gabroveni, Cinema Favorit şi Sala Palatului.Sub denumirea de „centre culturale”, instituţiile sunt reabilitate şi modernizate cu aproximativ 300 de milioane de euro. Primul va fi inaugurat în această toamnă.

Cea mai scumpă transformare a suferit-o Biblioteca Naţională, care este finalizată în proporţie de 99% la exterior şi de 75% în interior. Cea de-a doua clădire din ţară ca mărime, după Palatul Parlamentului, va fi inaugurată în octombrie, potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii.

Colosul Epocii de Aur de pe Bulevardul Unirii va cuprinde gigantica bibliotecă, terase, cafenele, o grădiniţă şi săli pentru evenimente.


Pe un schelet de beton, care a fost abandonat timp de 20 de ani, „mallul cultural” a fost refăcut cu o investiţie de aproape 130 de milioane de euro. Sediul bibliotecii de pe malul Dâmboviţei ocupă aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi va adăposti pe lângă stivele de cărţi, o grădiniţă şi un cabinet medical.

Teatru cu şase săli 

Lucrările de renovare a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) sunt şi ele în toi, termenul de finalizare al lucrărilor fiind iunie 2013. Atunci, publicul va asista la spectacolele desfăşurate în şase săli, iar în pauze se pot relaxa la terase şi cafenele.

Investiţia este de aproximativ 48 de milioane de euro. „Prima dată va fi demolat tot ce este pe acoperiş. Apoi va veni rândul Sălii Mari. Va fi singurul teatru din lume cu şase săli de spectacol”, a spus arhitectul Romeo Belea, cel care se ocupă de proiectul TNB.

image

Întreg spaţiul instituţiei va fi animat, fiind deschis publicului de la ora 10.00 la 23.00, în fiecare zi.

Potrivit reprezentanţilor teatrului, în prima etapă se lucrează, pe lângă faţade, la crearea unei noi săli de spectacole, viitoarea sală Scena. Sala Mare, Sala Atelier şi Sala Amfiteatru vor funcţiona în regim normal până la sfârşitul stagiunii 2011 – 2012.

Accesul spectatorilor la Sala Mare se va face printr-un tunel de maximă siguranţă construit în dreptul <Căruţei cu Paiaţe>, cu acces direct din Piaţa Universităţii, prin parcul de pe esplanada din faţa teatrului. În ultima etapă se vor executa intervenţiile în interiorul corpului A.
Ambele instituţii sunt reabilitate cu bani de la Ministerul Culturii şi din fonduri europene.

„Acum demolăm tot ce este pe acoperiș. După reabilitare, TNB va fi singurul teatru din lume cu şase săli de spectacol“
Romeo Belea, Arhitect

„Bucureştiul merită să aibă un spaţiu modern de spectacole la Sala Palatului. Pentru aceasta vom accesa fonduri europene în următorii trei ani“

Actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor

Favorit, mall elitist de cartier

image
image

Clădirea cinematografului din cartierul Drumul Taberei va fi recondiţionată total şi va deveni „Centru Cultural European”. Construcţia, în prezent nefuncţională, va avea în plus două etaje. Cu bibliotecă, săli de conferinţe şi expoziţii, cinematograful de altădată va căpăta o nouă faţă în 2013.

„Centrul nu va fi unul elitist şi nici nu va avea restricţionări, ci va fi accesibil oricui. Va îngloba diverse activităţi, fiind un proiect care promite”, a spus Dan Şerban, profesor arhitect.

Lucrările de reabilitare vor dura doi ani, investiţia fiind estimată la aproximativ 8,2 milioane euro, bani ce vor veni de la Primăria Sectorului 6. Centrul cultural va avea o scenă de 120 de metri pătraţi, iar dedesubt va fi o zonă destinată orchestrei.

image
image
image

Click pe imagini pentru a vedea cum va arăta Hanul Gabroveni după restaurări

De asemenea, în noul Favorit, foaierul sălii de spectacol se va desfăşura pe o suprafaţă de 450 metri pătraţi, iar transportul vizitatorilor la etajele superioare se va face cu liftul. Ecranul cinematografului va fi acţionat electric, iar sălile vor fi dimensionate în funcţie de necesităţi cu ajutorul „pereţilor mişcători”.

Hanul Gabroveni, gata în 2015

Vechiul han de 200 de ani, proprietate a Primăriei Capitalei, se va transforma şi el într-un centru cultural cu sală de spectacole de 200 de locuri şi mici prăvălii ce vor aminti de negoţul de altădată. „Lucrările de consolidare ale hanului vor demara în aprilie 2012”, a spus Alexandru Oprea, reprezentantul Ministerului Culturii.

Deocamdată, autorităţile au demarat procedura de achiziţie publică. „Peste două zile putem spune cine este câştigătorul licitaţiei”, a mai spus Oprea.

image

Durata maximă de realizare a lucrărilor la acest obiectiv este de 30 luni, iar lucrările de consolidare, restaurare, reabilitare a corpului vechi în suprafaţă de 840 metri pătraţi vor fi realizate în 10 luni.

Singurul care a rămas „în aer” este proiectul de schimbare la faţă a Sălii Palatului. „S-au făcut îmbunătăţiri în interior pentru a asigura condiţii mai bune pentru concerte”, a declarat Adrian Iorgulescu, fostul ministru al Culturii, în 2007, atunci când s-au realizat primele modificări ale sălii. Iorgulescu estima atunci că întregul proiect de reabilitare şi transformare a Sălii Palatului ar costa circa 80 de milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite