S-a deschis pasajul pietonal de la Lipscani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea pe sub Bulevardul I.C. Brătianu a fost transformată dintr-un loc insalubru într-un culoar modern şi cu un nume nou: Pasajul Latin.

Pasajul pietonal Sfântu Gheorghe - Lipscani a fost redeschis ieri circulaţiei, după o serie de lucrări care au urmărit transformarea acestuia dintr-un simplu culoar de trecere într-un obiectiv cultural atât pentru bucureşteni, cât şi pentru turiştii străini.
Coridorul subteran care face legătura între Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Roma, unde a fost reamplasată anul trecut statuia Lupoaicei, a primit şi un nou nume – Pasajul Latin.

Tematica naşterii poporului român

Amenajarea pasajului a urmărit prezentarea actului de naştere a poporului român. În acest sens, au fost realizate şi amplasate la intrarea în pasaj, din direcţia străzii Lipscani, de o parte şi de cealaltă, două reliefuri decorative reprezentând harta Imperiului Roman în timpul Împăratului Traian şi harta Daciei, precum şi o friză decorativă cu reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian.

De asemenea, la intrarea în pasaj, din direcţia Bisericii Sf. Gheorghe Nou, de o parte şi de cealaltă, au fost amplasate două reliefuri decorative reprezentând harta Bucureştiului în vremea lui Constantin Brâncoveanu şi harta Ţărilor Române în aceeaşi perioadă.

La intrarea din direcţia Pieţei Unirii, de o parte şi de cealaltă, au fost amplasate două reliefuri decorative reprezentând portretul Împăratului Traian şi al Regelui Decebal. În pasaj sunt expuse texte explicative în alamă gravată, precum şi un panou din alamă gravată care conţine un scurt istoric al formării poporului român.

Spaţiu al normalităţii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a arătat că, în urma reamenajării, Pasajul Latin a devenit nu numai un loc de trecere civilizat, ci şi unul unde bucureştenii pot găsi frânturi din istoria poporului român. „Acest pasaj reprezintă o bucăţică de normalitate, un loc de trecere dintr-o parte în cealaltă a Centrului Istoric al Capitalei. Astfel de lucruri sunt importante pentru a arăta lumii că ştim şi putem trăi în normalitate“, a spus Oprescu la deschiderea pasajului.

La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu a salutat ideea de a transforma pasajul într-un loc de comunicare şi de cultură care să amintească de originea latină a românilor. „Ideea de Pasaj Latin care uneşte Piaţa Roma cu Piaţa Decebal, care este undeva în spate, se converteşte în interiorul pasajului în două imagini, cea a lui Traian şi cea a lui Decebal. Imagini ale Columnei lui Traian vor fi cunoscute, vor fi văzute de toţi locuitorii Bucureştiului. Pasajul uneşte un spaţiu al latinităţii noastre cu simbolul martiriului naţional care este Constantin Brâncoveanu“, a spus Răzvan Theodorescu.

Supravegheat video

Lucrările la pasaj au început în luna octombrie a anului trecut, în baza unui protocol de colaborare dintre Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, şi Primăria Sectorului 3. Pasajul va fi supravegheat video şi va fi păzit de poliţiştii locali.

Pasajul Latin a fost construit în anii ’70, lucrările scoţând la iveală o istorie a Capitalei cunoscută doar teoretic până atunci. Astfel, descoperirea unor ateliere de olari şi fierari a confirmat existenţa în zonă a celui mai vechi cartier meştetugăresc al Bucureştiului. Aici au fost descoperite şi câteva morminte creştine de la sfârşitul secolului al XV-lea şi ruinele a două biserici.

Importanţa zonei a fost recunoscută şi prin aducerea aici, în 2010, a statuii Lupa Capitolina, copia celebrului monument fiind dăruită oraşului de către autorităţile de la Roma la începutul secolului al XX-lea.

Şi străzile din Centrul Istoric sunt gata

Oprescu a anunţat cu această ocazie că şi lucrările la străzile din Centrul Istoric au fost finalizate, cu excepţia unei porţiuni de la capătul străzii Şelari dinspre Splaiul Independenţei, unde au fost descoperite o serie de ruine care vor fi acoperite cu sticlă. „Străzile, lumina, gazele, utilităţile sunt terminate, la fel şi o parte din faţade. Continuăm cu casele în aşa fel încât Centrul Istoric să fie ceea ce ne dorim să fie“, a spus Oprescu. Primarul a mai anunţat că vor intra în lucru şi străzile din jurul Bisericii Sf. Gheorghe Nou.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite