Ruta electronică a tramvaiului 41, suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de o lună, doar opt din cele 41 de „metrouri uşoare” mai au funcţional afişajul automatic. Reprezentanţii RATB spun că panourile nu mai funcţionează pentru că softul, deocamdată neachiziţionat, este în probe. Sindicaliştii regiei spun că de fapt firma care se ocupă de mentenanţă nu a fost plătită.

Una dintre cele mai aglomerate rute de tramvai din Capitală, linia 41, care face legătura între Piaţa Presei Libere şi cartierul Ghencea, nu are mai are niciun sistem prin care să-i informeze pe călători despre traseu. Astfel, oamenii nu ştiu ce staţii urmează şi ce legături există cu alte mijloace de transport.

Reporterii „Adevărul de Seară” au făcut aseară un experiment: au stat o oră în staţia Crângaşi şi, din cele aproximativ 40 de tramvaie care au trecut în acest interval, 20 spre Ghencea şi 20 spre Casa Presei, doar opt aveau panourile de informare funcţionale.

„Stăm cu ochii lipiţi de geam”

Călătorii, mai ales cei care nu fac zilnic acest traseu, spun că din această cauză pierd timp şi mai mult în trafic. Ei se plâng că defecţiunea durează de mai bine de o lună, timp în care singurele surse de informare au fost alţi călători sau vatmanul.
 
Este un haos total, nu ştii ce staţie urmează, trebuie să-i întrebi tot timpul pe cei din jur unde te afli. Plus că nu ştii dacă ai sau nu legături din zona aceea către o altă zonă, unde vrei să ajungi”, ne-a spus Roxana Rusu, o studentă din Bucureşti care se afla aseară în tramvaiul 41.

Şi cei care cunosc ruta tramvaiului 41 şi care circulă zilnic cu el spun că panourile de afişaj le uşura viaţa. „Dimineaţa, mai ales, când sunt somnoros şi merg spre muncă, îmi prindea bine să mă uit pe afişaj şi să văd că urmează staţia la care trebuie să cobor. Fără panouri stau cu ochii lipiţi de geam ca să văd unde mă aflu, lucru greu de făcut în condiţiile în care acest tramvai este mereu aglomerat. Ajung deja obosit la muncă”, ne-a spus Victor Smărăndescu, un bucureştean care se întorcea aseară de la serviciu cu tramvaiul 41.

Sistemul nu a fost încă achiziţionat

Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), spun că panourile vor funcţiona în următoarele săptămâni şi că până acum doar s-a probat un soft.

Panourile luminoase informative au funcţionat până acum pe alocuri, pentru că se făceau probe. În această seară s-au implementat aceste softuri, la tramvaiele de la capetele de linie, respectiv Casa Presei şi Ghencea, şi urmează ca săptămânile viitoare să funcţioneze toate afişajele”, ne-a spus Brânduşa Răeceanu, purtătorul de cuvânt al RATB. Ea a adăugat că nu poate vorbi despre costuri pentru că acest sistem nu a fost încă achiziţionat: „Acum se implementează, urmează să se semneze un contract”.

Unul dintre liderii de sindicat de la RATB, Mircea Ionescu, spune că alta este cauza acestei anomalii. „Unii dintre lucrători spun că era o firmă care avea contract cu RATB care ar fi trebuit să se ocupe de mentenanţa softului. Se pare că firma nu a fost plătită şi softul a căzut. Din câte ştiu, noul director al RATB se ocupă acum de refacerea unor contracte cu partenerii companiei, poate că şi această firmă este printre ei”, ne-a spus Mircea Ionescu. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite