Ruine în parcurile modernizate cu milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

îl constituie Teatrul de vară din Parcul Bazilescu, din sectorul 1 al Capitalei, care "îşi trage sufletul", sleit de puteri, după o perioadă lungă de du-te-vino între Ministerul Culturii şi

îl constituie Teatrul de vară din Parcul Bazilescu, din sectorul 1 al Capitalei, care "îşi trage sufletul", sleit de puteri, după o perioadă lungă de du-te-vino între Ministerul Culturii şi Consiliul local. Clădirea a fost mult timp o "proprietate cu stăpân incert", astfel că investiţiile făcute de Primăria Sectorului 1 în europenizarea Parcului Bazilescu au ocolit grijuliu Teatrul de vară - "patrimoniu cultural".
Construcţia din Parcul Bazilescu s-a aflat vreme îndelungată în administrarea Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), în timp ce terenul aparţinea Primăriei Sectorului 1. Deoarece MCC nu voia în ruptul capului să cedeze imobilul Consiliului local al sectorului 1, tentativele de consolidare şi recondiţionare au fost lăsate baltă şi clădirea a intrat într-un ritm alert de degradare. "La sfârşitul anului 2005, am primit, în sfârşit, teatrul în administrare, prin hotărâre de guvern. Dacă nu intervenim rapid, clădirea riscă să se prăbuşească, astfel că am demarat deja proiecte pentru consolidarea ei. Acum suntem la faza studiului de fezabilitate", a declarat, pentru Adevărul, edilul sectorului 1, Andrei Chiliman. Proaspăt intrat în ograda administraţiei locale, teatrul a întâmpinat alt şir de probleme.

Necazurile s-au ţinut lanţ "la Bazilescu"
La scurt timp, moştenitorii familiei Bazilescu au revendicat, la Primăria Generală a Capitalei, clădirea teatrului. "Nu puteam face o tâmpenie (...) să încep să lucrez la consolidare ştiind că situaţia ei juridică este incertă. În ultimii patru ani, cred că în modernizarea Parcului Bazilescu s-au investit undeva la 6-7 miliarde de lei. În cazul Teatrului de vară, am fost însă legaţi de mâini şi de picioare...", a mărturisit Chiliman. Cu toate că Primăria Sectorului 1 nu a primit până acum rezultatul cererii de revendicare, există voci care spun că municipalitatea a respins solicitarea moştenitorilor. Un final optimist al basmului cu revendicări este însă departe de a prinde contur. La ora actuală, Teatrul de vară, ridicat în stilul arhitectural al anilor "50, arată ca un schelet incomplet putrezit. ţigla de pe acoperiş, roasă de intemperiile vremii, a lăsat goluri care au afectat inclusiv pereţii interiori. Tencuiala clădirii, rămasă pe ici, pe colo, atârnă de plasa de sârmă care susţinea betonul, în timp ce în spaţiile libere s-au dezvoltat, în timp, arbuşti impresionanţi. Pe lateralele teatrului zac ruginite nemuritoarele plăcuţe "Pericol de prăbuşire!". "Vrem să facem un teatru frumos, acoperit, care să atragă bucureştenii atât pe timp de vară, cât şi iarna. Sperăm ca în primăvara anului viitor să începem lucrările cu bani de la buget. Am estimat un milion şi ceva de euro...", a afirmat primarul sectorului 1.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite