Bucureşti: Capitala României – cel mai ieftin oraş din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul este cel mai ieftin oraş european şi se claseasă pe locul 67 din 73 oraşe ale lumii, după nivelul preţurilor, într-un studiu făcut de banca elveţiană UBS.

În acelaşi clasament, capitala vecinilor noştrii de la sud, Sofia, ocupã locul 58. Chiar şi Kievul ne-a luat-o înainte, clasându-se pe locul 59.

După cum era de aşteptat, cele mai scumpe oraşe euroepe sunt cele din nordul „bătrânului continent“ - Oslo şi Copenhaga ocupând locuri fruntaşe în clasament. În top se mai află şi Zurich, Geneva, Tokyo şi bineînţeles, New York.

Potrivit studiului "Preţuri şi salarii" derulat în martie 2009, oraşele cu preţuri mai mici decât în Bucureşti sunt Manila, Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, New Delhi şi Mumbai, informează Newsin.

Diferenţa de preţuri se poate vedea şi geopolitic, între Europa Occidentală şi Europa de Est. Astfel, în ciuda extinderii Uniunii Europene, indicele preţurilor, calculat pentru 95 de bunuri şi 27 de servicii este cu aproximativ 35% mai mic în oraşele din Europa de Est decât a vecinilor din vest.

Bucureştenii au printre cele mai mici salarii din lume
Difewrenţa la salarii este şi mai mare – venitul brut este de tri ori mai mare în Europa Occidentală decât a vecinilor lor ex-comunişti.

De altfel, bucureştenii şi locuitorii Sofiei au printre cele mai mici salarii din lume, comparabile cu cele din Bogota, Shanghai şi Beijing,

Cei mai bine plătiţi din lume sunt locuitorii din Zurich şi Geneva.

Cu toate că, luat ca valoare totală, locuitorii Budapestei au salarii mai mari decât bucureştenii, calculat ca încasãri pe orã, românii câştigã ceva mai mult decât ungurii.

Bucureştenii lucreazã, în medie, 1.712 ore pe an şi îşi pot lua un concediu de circa 26 zile. Cel mai puţin lucreazã parizienii (1.594 ore pe an) şi lyonezii (1.582 ore pe an), în timp ce locuitorii din Cairo au 2.373 ore de muncã pe an, conform Newsin.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite