Bucureşti: Un nou sport ia „avânt“ în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul unui banal zmeu, „kiterii“ eliberează adrenalina şi elimină stresul. Un sport foarte îndragit în occident a început să câştige adepţi şi în rândul românilor. Marea majoritate a practicanţilor de „kiting“ sunt din Bucureşti, Braşov şi Constanţa.

Cuvântul „kite“ provine din limba engleză şi înseamnă zmeu. Sportul propriu-zis presupune ataşarea unui zmeu oricărui mijloc de locomoţie pentru a-l propulsa. Kitingul se poate practica pe teren uscat, pe zăpadă sau pe apă. Când este practicat pe sol se numeşte landkiting, iar, pe apă, waterkiting.

La originile acestui sport, foarte iubit în America de Nord, stă Dieter Strasilla, un german, care la începutul anilor ’80 a perfecţionat primul sistem de kiteskying.

Strasilla, împreună cu prietenul său Andrea Kuhn, originar din Elveţia, au folosit invenţia lor şi în combinaţie cu surfingul, skateboardingul, buggyingul, astfel luând naştere sporturile derivate.

În Statele Unite, kitesurfingul a devenit foarte popular, numărul practicanţilor ajungând la peste 200.000, până în anul 2006.

La noi este în perioada pionieratului

În România, fenomenul a apărut în perioada 2000-2001 şi a fost adus de cîţiva iubitori ai windsurfingului. Deşi avem puţine cluburi de „kiteri“ în ţară, comunitatea este bine structurată. Membrii cluburilor organizează întâlniri în mod constant, mai ales iarna, când practică snowkitingul în Sinaia, la cota 2.000.

În ţară există, în prezent, cinci cluburi de profil, unul la Bucureşti, două la Mamaia şi două la Braşov. Singurul club de kiting, care pe lângă faptul că oferă cursuri de iniţiere are şi rideri profesionişti, este „Kite Fever“ din Braşov. Marian Bobe este preşedintele organizaţiei şi obiectivul lui este să organizeze prima competiţie de profil la nivel naţional.

„În România vor fi competiţii doar dacă noi le organizăm. Nu ne sprijină nimeni şi nici sponsorii nu prea se înghesuie. Acesta, împreună cu lipsa de promovare, sunt principalele dificultăţi în dezvoltarea si popularizarea kitingului la noi“, spune Marian Bobe.

Cursurile de kiting se pot urma în Bucureşti, Constanţa şi Braşov şi durează aproximativ 12 ore (patru zile cu vânt bun). Cluburile le asigură cursanţilor tot echipamentul de kiting necesar şi le oferă şi cursuri teoretice. Preţurile pentru un curs complet se învârt în jurul sumei de 200 de euro.

Echipamentul de kiting necesar

Pentru a practica acest sport aveţi nevoie de zmeu (kite), ham (harness), mijloc de locomoţie (placă de apă, mountainboard, role, schiuri, snowboard sau buggy), echipament de protecţie (cască, genunchiere, cotiere) şi entuziasm. Un buggy este un vehicul mic cu trei roţi şi un scăunel. Are roata din faţă orientabilă cu picioarele.

Preţurile echipamentului

Kite - între 500 şi 1.200 de euro
Mountainboard - între 300 şi 600 de euro
Role offroad - 400 euro
Hamuri – între 50 şi 150 de euro
Buggy – între 400 şi 2.000 de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite