Bucureşti: Prima librărie de benzi desenate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cărora le plac poveştile desenate cu Tintin sau Ştrumfii pot cumpăra asemena cărţi de la libraria „Jumătatea plina“ care s-a deschis Bucureşti. Librăria de cărţi desenate, care se află în Cafeneaua Lente din str. General Praporgescu, găzduieşte şi două expoziţii originale.

În librăria fondată de Asociaţia „Jumătatea plină“ puteţi găsi aproximativ 150 de cărţi de bandă desenată alternativă (experimente grafice şi literare) publicate de edituri independente din Franţa, Canada, SUA, Belgia, Elveţia şi România.
Majoritate titlurilor alese au fost premiate sau au avut până acum succes la critici, în limba originală ori în cea de traducere.
Printre artiştii ale căror titluri se găsesc pe rafturile librăriei se numără : Marjane Satrapi, Laurent Maffre, Edmond Baudoin, Ludovic Debeurme (Franţa), Chris Ware, Alan Moore & Dave Gibbons, Adrian Tomine, Seth (America de Nord), Osamu Tezuka, Yoshihiro Tatsumi, Shigeru Mizuki (Japonia), Iulian Fraţilă, Brynjar Bandlien, Matei Branea (România).

Expoziţii româneşti, la deschidere
Inaugurarea librăriei coincide cu deschiderea a două expoziţii pe aceeaşi temă: una cu desenele Sorinei Vasilescu, unul dinntre autorii Hardcomics, singura editură românească de bandă desenată care promovează artişti autohtoni şi a doua, cu desenele a cinci artişti.
La prima expoziţie, o parte dintre cele 13 desene expuse de Sorina Vasilescu, o tânără în vârstă de 23 de ani, au apărut în publicaţia „Aooleu!“ şi pe wirestory.blogspot.com.
În acest moment, Sorina lucrează la o nuvelă în bandă desenată pentru revista italiană „Internazionale“, în care a publicat şi autorul francez Laurent Maffre.

Cea de-a doua expoziţie prezintă lucrările a cinci artişti, Sorina Vasilescu, Wanna Dobre, Cristian Prandea, Xenia Xiu şi Mihai Grăjdeanu, care au realizat fiecare o carte poştală de doua pagini despre Bucureşti.
Asociaţia Jumătatea Plină a fost lansată în ianuarie 2006 şi are ca obiectiv promovarea benzii desenate literare, de autor şi a romanului grafic. În acest moment, membrii fondatori Anamaria Pravicencu si Octav Avramescu îşi doresc să traducă din franceză romanul grafic Travesti de Mircea Cartarescu de Edmond Baudoin, apărut la editura L’Association în septembrie 2007.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite