Rodica Turnea militează pentru un mediu curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă realizează că este o „luptă“ grea, profesoara ştie că este o cauză nobilă şi important este ca elevii săi să fie cât mai respobsabili pentru protejarea naturii.

Este profesoară de fizică la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Bucureşti, dar nu se mulţumeşte doar cu orele de predare de fiecare zi. Dincolo de alura plină de seriozitate, Rodica Turnea ţine la elevii săi pe care vrea să fie cei care vor avea o altă mentalitate când vine vorba de protejarea mediului. 

„Din vremea liceului şi a studenţiei participam la activităţi de igienizare a parcurilor şi aleilor. La aceea vreme mergeam nu cu foarte multă convingere din cauza modului în care erau făcute acţiunile“, povesteşte profesoara.

Cu toate metodele nepedagogice şi neconvingătoare pe care le foloseau acum mai bine de 20 de ani cei din „conducerea de partid“, a ieşit un lucru bun.

„Am participat şi ca diriginte la acţiuni de colectare selectivă a deşeurilor, dar fără prea multe explicaţii şi sub diverse ameninţări pentru a îndeplini celebrul «plan economic» pe cate îl avea fiecare şcoală“. Şi asta mai ales că o parte din banii adunaţi se întorceau în şcoală ca recompensă, în cărţi, material didactic pentru cercuri sau excursii.

Eleva sa premiată de Ambasada Germaniei

Acum, alte vremuri, aceleaşi obiceiuri, dar mai multă hotărâre pentru a schimba ceva. Rodica Turnea a realizat că acum modalitarea de a pune problema şi argumentele s-au schimbat.

Este de invidiat faptul că nu a abandonat să militeze pentru ceva şi că s-a adaptat schimbărilor. A început să se implice tot mai mult în acţiunile pentru mediu. Printre zecile de acţiuni au fost cele organizate de Greeninitiative, o organizaţie care a desfăşurat proiectul „Terra, singura noastră casă“, o competiţie între 15 şcoli şi licee din  Bucureşti.

La parada „eco“, una dintre elevele sale a avut o idee inovatoare de a crea o rochie din capacele dozelor de suc.

Rodica Turnea a apreciat creativitatea, astfel că şi-a îndrumat eleva la o altă competiţie de mediu organizată la sfârşitul anului trecut de Fundaţia Terra Mileniul III şi premiată de Amabasada Germaniei.

Astfel, lucrarea elevei sale a ieşit câştigătoare din cele peste 400 de proiecte depuse de elevi din toată ţara. Meritul ca eleva să fie desemnată „ambasador al climei“ a fost şi al profesoarei care reuşeşte cu paşi mărunţi, dar siguri să schimbe o mentalitate şi să-i facă pe tineri să aprecieze şi să protejeze mediul.

Învăţături de viitor pentru elevi

Deşi are multe de spus despre situaţia actuală a învăţământului românesc, Rodica Turnea ştie că de una singură nu poate lupta şi în lipsa unei legi adecvate.

În schimb, încearcă să schimbe ceva atât cât îi stă în putere. „Ca educator nu mă pot opri să nu fac observaţii celor ce nu sunt conştienţi de răul pe care îl fac aruncând gunoiul pe unde  apucă. Le dau exemlu elevilor neglijenţi, strângând eu pentru prima dată gunoiul, dacă nu înţeleg le fac observaţii şi dacă persistă îi pun să strângă tot ce au lăsat colegii lor, să vadă cât e de neplăcut este să strângă după alţii“, a explicat profesoara una dintre metodele sale.

Întrebări şi răspunsuri:
-Credeţi în educarea tinerilor pentru protejarea mediului?
-Cu siguranţă. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai receptivi şi mai implicaţi, sufletişti şi inovatori.
-Aţi avut emoţii pentru eleva dumneavoastră?
-Am avut pentru că nu ştiam criteriile de apreciere, pentru că nu ştiam dacă Mara va fi în stare să-şi susţină cauza, dar am fost sigură de originalitatea lucrării ei şi de obiectivitatea juriului.

Ce-i place:
„Să călătoresc şi să văd peisaje frumoase. Îmi mai place să experimentez lucruri noi, dar nu neapărat aventurile“, a declarat profesoara.
Ce nu-i place:
„Să văd lipsa de civilizaţie şi educaţie, bădărănia şi insesibilitatea, lipsa de respect faţă de mediu şi natură. Lista ar putea continua, dar în general pe aceeaşi temă“, a mai spus Rodica Turnea.

Profil:
Născută. 24 noiembrie 1959, Brăila
Studii. Master în Management Educaţional
Experienţă. Predă de 30 de ani
Familie. Căsătorită



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite