Rodica Serafim colectează gândaci de 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica s-a îndrăgostit de natură încă de mică, iar mai târziu, a renunţat la catedra de biologie pentru a-şi dedica viaţa colecţiilor de insecte ale Muzeului „Grigore Antipa“.

Rodica Serafim a fost pasionată de natură de când era copil. Când a venit vremea să dea la facultate şi-a ales, aşa cum era de aşteptat, să studieze Biologia pentru a afla mai multe despre pasiunea care se aprinsese în ea.

„Mi-au plăcut natura, plantele, păsările şi animalele. Atunci când plec prin excursii aleg locurile unde am mai puţin confort, dar mult mai mult acces la natură. De multe ori am mers şi cu cortul“, povesteşte Rodica.

După ce a terminat facultatea, a lucrat timp de cinci ani în învăţământ, undeva la ţară, în judeţul Teleorman. „Îmi plăcea foarte mult să lucrez cu copiii şi încă îmi place. Cu toate acestea, mi-am dorit să aprofundez acest domeniu“, spune ea.

Astfel, după câţiva ani de profesorat, Rodica a susţinut un concurs pentru a obţine un loc de muncă la Muzeul „Antipa“. „Aşa am intrat aici, unde am rămas timp de 35 de ani. Pentru că secţia care se ocupa de gândaci nu era acoperită de un specialist, m-au repartizat aici“, explică Rodica.

A adus la muzeu mii de gândaci

Multe persoane când aud de gândaci sau orice alt tip de insecte se gândesc la ceva destul de urât. Când a ajuns la muzeu, Rodica a fost repartizată la secţia de coleoptere, chiar dacă ea şi-a dorit foarte mult să studieze păsările.

„Nici mie nu mi-au plăcut gândacii, dar când am început să-i cunosc mi-am dat seama că sunt chiar frumoşi şi interesanţi“, povesteşte Rodica.

Muzeul are în prezent în colecţii sute de mii de gândaci, de la cei mai mari la unii minusculi, negri sau coloraţi în diferite nuanţe precum verde, auriu, mov, galben şi de diferite forme.

Astfel, Rodica a început să fie din ce în ce mai atrasă de acest domeniu. A făcut zeci de expediţii prin ţară, a petrecut mult timp în natură şi a colectat şi cercetat pentru muzeu mii de gândăcei. „Am mers prin Delta Dunării, litoralul Mării Negre, sudul Dobrogei, Maramureş sau Buzău“, spune ea.

Îşi petrece ore în şir în preajma gândacilor, îi prepară, îi conservă sau se ocupă de tinerii care mai vin la muzeu pentru a studia şi ei acest domeniu. „Înainte veneau foarte mulţi tineri care vroiau să cunoască colecţiile sau îşi făceau lucrările pentru doctorat. În ultimii ani, din păcate, sunt din ce în ce mai puţini“, spune Rodica.

În ultimii 20 de ani s-au perindat mulţi tineri pe acolo, dar puţini au fost cei care au rămas. „Noi ne dorim urmaşi, iar atunci când apar nu putem decât să ne bucurăm“, adaugă Rodica.

Întrebări şi răspunsuri
Vreţi să va mai întoarceţi în învăţământ?
Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, dar acum atmosfera este alta în şcoli. Fac cu drag activităţi cu copiii, dar în cadrul muzeului.

Aveţi şi gândaci rari în colecţie?

Sunt şi rarităţi, în sensul că sunt pe cale de dispariţie, precum Croitorul Mare, Croitorul Fagului şi Rădaşca. De asemenea, avem specii din aproape toată lumea, şi din Africa, avem gândaci exotici şi toţi sunt foarte frumoşi.

PROFIL


NĂSCUTĂ:
21 aprilie 1946, Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin
STUDII: Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti
OCUPAŢIE: Este entomolog la Muzeul Antipa

Ce-i place

„Îmi place în primul rând natura. Locurile neumblate sunt mai frumoase şi mai relaxante. De asemenea, îmi place lectura şi, când am timp, mă uit la filme documentare“, spune Rodica.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac manifestările zgomotoase, poluarea fonică sau menajeră şi, de asemenea, nu-mi place limbajul dur pe care îl folosesc uneori oamenii“, mai spune colecţionara.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite