“Roata Prieteniei”, metoda părinţilor de a „ucide” calculatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A apărut o nouă metodă de socializare între adulţi şi copii:“Roata Prieteniei”. Acest lucru presupune ca părinţii din medii sociale diferite, dar care au copiii de aceeaşi vârstă să se întâlnească zilnic.

Aceste întâlniri se fac prin rotaţie, acasă la fiecare membru al grupului, pe timp de iarnă sau în aer liber, vara. De obicei, un astfel de grup include un număr de miniumum 7 familii şi maximum 20. Deşi la prima vedere pare un fel de reţea de socializare forţată, beneficiile unei astfel de practici nu întârzie să apără. Adulţii sunt mai relaxaţi pentru că se rup pentru câteva ore de problemele cotidiene, iar copiii ies din capcana petrecerii timpului liber în faşa calculatorului sau a televizorului.

Copii sedentari

Mihai Nicula are 35 de ani şi este inginer constructor. Are o soţie şi doi fii, Marius de 12 ani şi Călin care de-abia a împlinit 9. “Am intrat în “Roata Prieteniei” datorită unei cunoştinţe. Eu rămăsesem fără slujbă şi devenisem un fel de bonă, pentru o vreme. Atunci am constientizat mai bine preocupările copiilor mei. Erau pur şi simplu fascinaţi de jocurile pe calculator. Nu ieşeau din casă, deşi stăm la curte. Nu le plăcea mişcarea în aer liber şi nu prea aveau prieteni. Am stat de vorbă cu un amic şi acesta mi-a spus de soluţia găsită. Practic, “Roata Prieteniei” te obligă să ieşi zilnic din casă”, mărturiseşte Mihai.

Mişcare în aer liber
Acum că este cald afară, zilnic copiii şi părinţii participă la activităţi recreative în aer liber. Fiecare zi are o temă dinainte stabilită. Dacă este luni, atunci se joacă fotbal, dacă e marţi se face campionat de tenis. Miercurea se merge la bazinul de înot, joia e zi de role, iar vinerea e dedicată mersului pe bicicletă. “I-am învăţat pe copii jocuri din copilăria noastră la care au foat foarte receptivi. “Ţară, ţară vrem ostaşi”, “Raţele şi vânătorii”, “Ascunsea”. Nu credeam că aceste jocuri se mai potrivesc generaţiei lor, dar se pare că nu au vârstă”, mai spune Mihai.

Părinţii trebuie să fie atenţi
Specialiştii în sociologie spun că iniţiativa părinţilor nu este una rea, ci dimpotrivă, în acest fel ei rezolvă o problemă importantă, cea a petrecerii timpului liber făcând mişcare în aer liber. Cu toate acestea, programul are şi capcane. “Părinţii trebuie să ţină cont de faptul că, practic, ei sunt cei care aleg prietenii copiilor lor. De aceea trebuie să fie foarte atenţi, pentru că este posibil ca atunci când vor creşte să nu aibă o capacitate de alegere bine definită. Există o îngrădire a liberului arbitru. De asemenea sunt foarte importante criteriile după care se formează grupul. Pe termen lung consecinţele pot fi neplăcute. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi. În grup trebuie să existe copii de ambele sexe, într-o pondere egală”, sfătuieşte sociologul Mariana Neacşu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite