Ritm impresionant de dezvoltare în Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare oraş are frumuseţile şi gropile sale, dar, în comparaţie cu edilii noştri, cei străini ştiu să le repare şi să le pună în valoare. Dacă în anii 1990, Moscova avea aerul unei

Fiecare oraş are frumuseţile şi gropile sale, dar, în comparaţie cu edilii noştri, cei străini ştiu să le repare şi să le pună în valoare. Dacă în anii 1990, Moscova avea aerul unei capitale de imperiu în descompunere, cu toată simbolistica sovietică, astăzi este o combinaţie între stilul arhitectonic stalinist şi cel al unui centru financiar occidental în plin avânt.
Vechile simboluri au fost păstrate şi îmbinate uneori fericit, alteori nefericit. Monumente şi clădiri istorice din perioada cnejilor şi ţarilor, dar şi cele comuniste sovietice au fost renovate şi incluse în circuitul turistic, începând cu Kremlinul, Biserica Vasilii Blajenîi şi terminând cu Piaţa Roşie şi Mausoleul lui Lenin. Ruşii au reconstruit Catedrala Iisus Mântuitorul, distrusă de Stalin, în timp ce noi de 16 ani nu suntem în stare să ridicăm Catedrala Neamului. Primarul Iuri Lujkov administrează de trei mandate 878 km pătraţi şi o populaţie de peste 11 milioane de locuitori mai bine decât edilii noştri un Bucureşti mult mai mic.
Trafic infernal, fără girofar şi antemergători pentru demnitari
Moscova te impresionează prin proporţii. Spaţii şi clădiri imense, bulevarde largi cât autostrada Bucureşti-Piteşti. În ciuda acestui fapt, traficul este chiar mai aglomerat decât în Bucureşti. Să nu încerci să pleci spre aeroport fără a-ţi lua o marjă de siguranţă de două ore pentru a fi sigur că prinzi avionul. Dacă până acum câteva luni puteai să-ţi "închiriezi" un echipaj de poliţie cu girofar, corupţia în rândul forţelor de ordine fiind renumită, Duma de stat a rezolvat problema, interzicând girofarurile şi numerele scurte. Până şi miniştrii de externe prezenţi la reuniunea Mării Negre au fost lăsaţi luna trecută fără antemergători şi au fost nevoiţi să se descurce singuri prin jungla rutieră moscovită. Pentru a descongestiona traficul, primăria a demarat lucrările pentru construcţia unor linii de metrou uşor, a construit un al doilea inel de centură a oraşului şi, pentru că s-a dovedit insuficient şi acesta, se pregăteşte proiectul celui de-al treilea inel.
Occidentalii se dau în vânt după mastodonţii lui Stalin
Dezvoltarea publicităţii a transformat Moscova într-o versiune rusească a Times Square: afişe, ecrane tv, pereţi pictaţi, bannere, cele mai multe haotic amplasate. Capitala rusească a devenit cel mai scump oraş din lume, devansând Tokyo şi Londra, datorită creşterii explozive a preţurilor la imobiliare. Sumele plătite pentru cumpărarea sau închirierea unor apartamente sunt astronomice. La modă sunt acum cele câteva blocuri de locuit de tip stalinist, occidentalii înghesuindu-se să stea într-un mastodont gen Casa Scânteii. Pentru aceasta, scot din buzunar minimum 10.000 de dolari pentru închirierea lunară a unui apartament la etajele superioare. În ultimii ani, cele mai multe clădiri care s-au ridicat au fost destinate birourilor. La Moscova se lucrează în construcţii 24 din 24 de ore, cu mână de lucru ieftină, venită din fostul spaţiu sovietic. Primarul Iuri Lujkov a cerut ca prioritare să fie acum construcţiile pentru locuinţe.
Cazinourile vor fi scoase în afara oraşului
Capitala rusească a devenit, în ultimii ani, oraşul cu cele mai multe cazinouri după Las Vegas, Maccao şi Miami, ruşii fiind jucători împătimiţi. În faţa acestora, aşteaptă luxoase maşini occidentale şi bodyguarzi fioroşi. Preşedintele Putin a cerut parlamentarilor o lege prin care cazinourile să fie scoase în afara metropolei. Poate se gândeşte cineva şi în România la o asemenea iniţiativă. Acum, să nu vă gândiţi că toţi moscoviţii se scaldă în petrodolari, cei mai mulţi nu au bani nici să treacă strada, rata cerşetoriei fiind destul de ridicată, cu toate că poliţiştii nu-i prea lasă la vedere pe oamenii străzii. Deşi iarna ţine la Moscova şase luni, nu sunt probleme cu deszăpezirea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite