Bucureşti: Statuia lui Carol I se întoarce în Piaţa Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru realizarea monumentului care îl înfăţişează pe Carol I, Primăria Capitalei a plătit sculptorului Florin Codre suma de 10,5 milioane de lei.

În graba de a repune statuia lui Carol I în locul cuvenit, Primăria Capitalei a aprobat amplasarea statuii în faţa Palatului Regal.

Petre Guran, consilierul ministrului Culturii, spune că decizia asupra locului unde urmează a fi amplasată statuia trebuia luată de Comisia Naţională a Monumentelor, şi nu de Primărie.

Potrivit lui Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, statuia lui Carol I va fi amplasată vizavi de Palatul Regal, la o distanţă de 14 metri de Biblioteca Central Universitară şi va fi împrejmuită de un gărduleţ.

Reamplasarea statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei a fost luată în discuţie în anul 2006. Ministerul Culturii a hotărât atunci să cumpere drepturile de autor pentru macheta originală, realizată de Mestrovic, pentru ca monumentul să fie reprodus după ele, însă, din cauza unor neînţelegeri, nu au mai putut fi cumpărate.

În anul 2008 a avut loc o dispută între Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei privind amplasarea statuii. Ministerul vroia să o amplaseze în Piaţa Victoriei, iar Primăria vroia să o instaleze vizavi de Palatul Regal, unde statuia a fost amplasată iniţial până în anul 1948.

Primarul Sorin Oprescu a pus o machetă a statuii în Piaţa Revoluţiei în toamna anului trecut şi a consultat populaţia pe site-ul Primăriei Capitalei. Statuia ar fi trebuit să fie amplasată anul trecut, pe data de 1 decembrie, însă, cu o lună înainte, o parte din bronzul necesar turnarii ei a fost furat.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite