Revelion la bloc în Obor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni care locuiesc la Obor vor întâmpina Anul Nou pe scara blocului.

Blocul cu magazinul Bucur Obor are 168 de familii, cât trei sate.

Zona Obor este o marcă a Capitalei: cea mai ieftină piaţă, cel mai mare loc de întâlnire din ţară al târgoveţilor sau cel mai întins magazin al României dinainte de 1989 sunt doar câteva repere ale locului.

Aici se amestecă “lumea bună” a anilor ‘80, a celor care au primit cu mari intervenţii o repartiţie pe vremea ceauşistă, cu şuţii şi bişniţarii de telefoane mobile şi de tot felul de nimicuri, care sunt cu ochii-n patru după vreo patrulă de poliţie. Primii, cei din “lumea bună”, se retrag discret zi de zi în spatele uşilor care se deschid acum cu cartelă magnetică. În noaptea de Revelion, însă, blocul de la Obor intră în stăpânirea exclusivă a locatarilor săi, proprietari sau chiriaşi.

“Fauna” din timpul zilei respectă parcă ritualul dintre ani. Este momentul în care locuitorii celor patru scări ale imobilului de pe Şoseaua Mihai Bravu nr. 1, blocul de la Bucur-Obor cu 14 nivele, au posibilitatea să se cunoască. Cele mai multe familii locuiesc aici dinainte de Revoluţie, multe chiar din 1975, anul în care blocul a fost dat în folosinţă. În cei 33 de ani de existenţă a imobilului, vecinii nu au apucat să se cunoască între ei.

Şi cum peste 80% din locatarii blocului sunt pensionari, de Anul Nou oamenii preferă să stea în case, iar la miezul nopţii se întâlnesc pe holuri. Există o tradiţie deja ca, la fiecare sfârşit de an, pe holurile imobilului oamenii să pocnească dopul de la spumoasa şampanie şi să-şi facă urări de bine pentru anul care urmează.

De spaţiu nu duc lipsă. Holurile de pe cele 14 etaje sunt adevărate “săli de dans”, dacă ne gândim că au o lăţime de peste trei metri. “Este frumos. Decât să mergem în stradă şi să îngheţăm de frig, mai bine stăm în casă, iar la 12.00 noaptea ieşim cu toţii pe holuri”, povesteşte Marin Stoica, un locatar în vârstă de 57 de ani, care locuieşte împreună cu soţia în acest bloc de 19 ani.

“Muzica dată tare este singurul duşman”

Mihai Dima are 71 de ani şi locuieşte în blocul cu magazinul Obor din 1977. Şi în acest an Revelionul îl va găsi tot în apartament. Dima şi-a invitat la el în noaptea de Anul Nou câţiva vecini. “Îmi cunosc mai toţi vecinii de pe scară, iar revelionul este de fiecare dată un prilej să ne întâlnim şi să ne povestim mai multe. Singurul duşman este muzica, pe care unii tineri de aici (scară, n.r.) o dau prea tare până dimineaţa în zori”, e de părere Dima.

Unii tineri chiar profită de poziţia privilegiată a blocului. “Întotdeauna, de sărbători, îmi trimit bunicii la ţară, iar eu îmi fac de cap cu prietenii”, mărturiseşte Oana. Cu sau fără voia vecinilor”, spune făcând ştrengăreşte cu ochiul tânăra fată, pe care recunoaşte, de fapt, că nici nu-i cunoaşte.  

Acces pe bază de cartele

Piaţa Obor are un prost renume, din cauza bişniţarilor, speculanţilor şi hoţilor din buzunare din zonă. Din acest motiv, în noaptea de revelion, când oamenii sunt relaxaţi, mai puţin prudenţi, ar trebui să fie consemnate la blocul Obor cele mai multe infracţiuni. Din fericire, niciun necunoscut sau persoană care nu locuieşte aici nu le va putea strica cheful sau buna dispoziţie din noaptea dintre ani, întrucât accesul în imobil se face numai pe bază de cartelă.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite