Retrocedările pot afecta Aqua Land Pantelimon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia terenului pe care se va ridica parcul, în instanţă

pe care se va dezvolta parcul este revendicată de o familie de români, stabilită, în urmă cu mai mulţi ani, în Franţa. Alexandra Bourdon, reprezentant al familiei Vlad-Simionescu, va acţiona în instanţă autorităţile statului pe motiv că întârzie soluţionarea cererii de revendicare a suprafeţei de şase hectare de teren.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat deja transferul a 6,7 hectare din ograda municipalităţii în cea a sectorului 3, pentru organizarea licitaţiei în vederea realizării acestui parc de distracţii. Alexandra Bourdon susţine că a depus la Primăria Sectorului 3 mai multe cereri "pentru restituirea în natură, pe vechiul amplasament, a terenului situat la intersecţia şoselei Căţelu cu şoseaua Pantelimon după prevederile legilor 18/1991 şi 1/2000, modificate prin Legea 247/2005". Serviciul Fond Funciar din cadrul Primăriei Sectorului 3 a luat act de sesizarea nr. 25744/04.05.2006 a Elizei Vlad, membră a familiei ce-şi revendică drepturile, dar dosarul de reconstituire a dreptului de proprietate nu a putut fi întocmit din cauza faptului că petiţionarul nu a depus şi "un floppy disk care să conţină elementele unei expertize topografice". Bourdon susţine că, deşi are întocmită o expertiză pentru delimitarea suprafeţei-proprietate, autorităţile i-au cerut "încă una, care să inventarieze investiţiile primăriei" pe terenul respectiv. "Valoarea expertizei s-ar ridica la aproape 100 milioane de lei şi, în plus, este inutil în instanţă", se arată în notificările Elizei Vlad către primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă. În replică, acesta a declarat, pentru Adevărul, că Primăria Generală a făcut transferul terenului către primăria de sector cu precizarea că "este liber de orice îndatorire, astfel, situaţia juridică fiind garantată de comisia juridică a municipalităţii".

Parcul va costa 20 milioane de euro
Directorul adjunct al Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Capitalei, Andrei Creci, este de părere că "soluţionarea problemei trebuie să fie finalizată pe prevederile Legii 247, prin primăria de sector". "Din moment ce a ales această cale, trebuie să plătească expertiza. Toţi fac aşa! În principiu, dacă are actele şi plăteşte expertiza, nu văd de ce nu i-ar retroceda terenul", a afirmat Creci. Potrivit proiectului de hotărâre, aprobat deja de consilierii sectorului 3, Aqua Land va fi amplasat pe malul drept al lacului Pantelimon II, fiind delimitat de şoseaua Gării Căţelu, de benzinăria Petrom, de şoseaua Pantelimon şi de parcul ce înconjoară lacul.

Cartierul "Coandă", în impas din cauza retrocedărilor
Situaţia proiectului Aqua Land nu este una singulară. Într-o stare asemănătoare se află şi trâmbiţatul cartier de locuinţe "Henri Coandă". Cu o valoare iniţială de peste 230 milioane de euro, cartierul nu numai că nu este încă terminat, dar este pe cale să-şi piardă o treime din teritoriu şi să distrugă investiţiile câtorva sute de familii. şi asta pentru că, în urma unei retrocedări considerate suspecte, un teren de 26 de hectare, suprapus cartierului, a fost retrocedat fostului proprietar, constructorii fiind obligaţi să sisteze lucrările.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite