Reţelele de socializare, calea spre traficul de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2010, un număr de 307 de copii au fost recrutaţi şi forţaţi să se prostitueze ori să cerşească, ei reprezentând 27% din totalul victimelor identificate.

Procentul a crescut faţă de 2009, când au fost identificaţi 22,5%. Specialiştii pun această creştere pe seama crizei economice. „Sunt familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în diverse ţări, iar copiii rămân nesupravegheaţi“, explică Romulus-Nicolae Ungureanu, directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.Î.T.P).

17.000 de semnături

În 58 de cazuri, recrutorul a făcut parte din cercul de prieteni sau cunoştinţe al victimei, se arată într-o statistică întocmită de angajaţii A.N.Î.T.P.

„Traficanţii caută mijloace prin care să intre direct în legătură cu victimele, plafoanele de socializare fiind preferate, la fel şi chat-roomurile cu tematici de acest gen“, mai spune Ungureanu. 34% dintre copiii traficaţi au acceptat oferta recrutorilor pentru practicarea prostituţiei, în timp de 33% au fost convinşi prin promisiunea unui loc de muncă în ţară sau străinătate.

Astăzi, la sediul A.N.I.T.P. s-au strâns 17.000 de semnături care vor fi trimise Guvernului în speranţa că se vor organiza campanii de informare privind fenomenul de exploatare sexuală în scopuri comerciale a copiilor.

Acţiunea face parte dintr-o campanie globală în care au fost implicate 65 de ţări, scopul ei fiind luarea măsurilor pentru protejarea copiilor şi a tinerilor împotriva exploatării sexuale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite