Reabilitarea termică micşorează factura la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mare al gazelor şi pierderile de căldură din blocurile vechi fac ca în fiecare iarnă plata întreţinerii să devină un coşmar. Se pot face însă economii serioase la plata întreţinerii, dacă izolezi termic blocul.

Pentru a putea face economii la factura de întreţinere trebuie căptuşită faţada blocului şi termoizolat planşeul, aşa cum au făcut, spre exemplu, locatarii unui bloc de pe Şoseaua Ştefan cel Mare, din sectorul 2. Aceştia s-au înscris în programul naţional de reabilitare termică şi plătesc acum cu 25-35% mai puţin pentru apa caldă şi încălzirea apartamentelor. „Eu stau la etajul 4 şi pentru un apartament de 3 camere, unde locuiesc 5 persoane, am plătit 300 de lei întreţinerea pe luna decembrie, din care 180 de lei era căldura. Tatăl meu stă într-un bloc nereabilitat şi a plătit la întreţinere aproape 500 de lei, cu toate că e vorba doar de două persone“, a declarat Maria Stan, de 37 de ani, locatară a imobilului reabilitat.

Facturi usturătoare pentru „nereabilitaţi”

Locatarii blocurilor nereabilitate plătesc an de an în sezonul rece facturi usturătoare. Ion Tamaş are 47 de ani şi locuieşte într-un apartament cu 2 camere dintr-un imobil din sectorul 3 al Capitalei. Blocul este vechi, iar pierderile de căldură sunt mari. Acesta a plătit pe luna decembrie o factură la întreţinere de 570 de lei, cu toate că locuieşte doar cu soţia. „Am înţeles că dacă blocul e reabilitat se micşorează cu mult factura la întreţinere însă asociaţia nu a reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a ne înscrie în program“, a declarat Tamaş.

În Ploieşti, reabilitarea termică a blocurilor bate pasul pe loc

Fie ca nu s-au primit bani de la Guvern ori că ploieştenii au început să-şi reabiliteze fiecare propriul apartament, cert este ca programul de reabilitare termic nu are efectele scontate. Până în prezent a fost reabilitat doar blocul M10 de pe Strada Soldat Erou Arhip Nicolae, investiţie finalizată în 2006 şi  blocul 135A de pe Strada Zimbrului.  În blocurile reabilitate „cheltuielile la întreţinere s-au redus cu 40% datorită izolării apartamentelor şi a reţinerii căldurii în interiorul acestora“ a declarat Florina Popescu, directorul adjunct al Direcţiei Tehnic Investiţii din Primăria Ploieşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite