Reabilitarea termică a apartamentului costă 3.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

trei camere costă aproximativ 3.000 de euro. Cine se înscrie în programul de reabilitare termică derulat de către autorităţi plăteşte doar 1.000 de euro.Confortul termic din apartamentele

trei camere costă aproximativ 3.000 de euro. Cine se înscrie în programul de reabilitare termică derulat de către autorităţi plăteşte doar 1.000 de euro.
Confortul termic din apartamentele vechi lasă de dorit în multe din blocurile construite înainte de 1990 din Bucureşti şi din alte oraşe mari. Din acest motiv, îmbunătăţirea condiţiilor din locuinţă, de la placarea pereţilor exteriori cu polistiren până la schimbarea tâmplăriei şi refacerea terasei devine o necesitate. Cu aceste investiţii, factura la încălzire se reduce, în medie, cu 40%. "Este o intervenţie necesară, mai ales că majoritatea blocurilor au fost construite după vechile normative, care nu făceau referire la condiţiile de confort termic, obligatorii în acest moment. În plus, clima s-a schimbat semnificativ în ultimii 40 de ani, ceea ce obligă proprietarii să ia măsurile care se impun", a declarat, pentru Adevărul, Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Investiţiile nu trebuie suportate integral de către proprietar, care plăteşte numai o treime din valoarea totală a reabilitării. Mai rămân două treimi, care sunt împărţite în mod egal între bugetul primăriei şi cel de stat, în cadrul programului naţional de reabilitare termică a clădirilor multietajate. "Proprietarii de locuinţe din România se pot considera norocoşi pentru că în Europa nu se acordă asemenea subvenţii de la buget. Doar în Ungaria există această facilitate, însă nivelul sprijinului acordat este mult mai mic faţă de ce există la noi", precizează Adriana Iftime.
Bucureştiul nu stă bine în privinţa interesului locatarilor pentru acest program. Deocamdată, sunt în curs de desfăşurare licitaţiile pentru desemnarea firmelor de construcţii care vor realiza reabilitarea la câteva blocuri din sectoarele 2, 4 şi 6. Primul bloc din cadrul programului derulat de către autorităţi a fost reabilitat în urmă cu câteva zile la Ploieşti. Mai urmează un alt bloc, la Medgidia, şi două în Topoloveni.
Cât costă o reabilitare ca la carte
Reabilitarea termică este o investiţie care creşte valoarea apartamentului, spun specialiştii. Amortizarea se face în 5-6 ani, iar sumele cheltuite diferă în funcţie de soluţia tehnică aleasă. Investiţia se reduce semnificativ în cazul blocurilor înalte, pentru că suprafeţele comune se împart la un număr mai mare de proprietari. În medie, reabilitarea unui apartament costă între 570 şi 1.800 de euro, aceasta fiind treimea suportată de către proprietar. Adriana Iftime spune că cea mai eficientă variantă este cea care asigură reabilitarea totală a locuinţei. În acest caz, lucrarea va începe prin înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie termoizolantă din lemn sau PVC, după care se trece la aplicarea termosistemului - polistiren şi finisaje - pe pereţii exteriori ai locuinţei. "Grosimea stratului de polistiren depinde de zona geografică, de orientarea blocului şi a apartamentului", explică specialistul. Nu în ultimul rând, în funcţie de studiul de fezabilitate, se poate reface şi termoizolaţia terasei blocului, care asigură, în acelaşi timp, şi refacerea hidroizolaţiei. De asemenea, o reabilitare totală presupune şi placarea cu polistiren a planşeului subsolului. Adriana Iftime recomandă ca şi instalaţia de încălzire să fie refăcută în întregime.
Există şi o soluţie mai ieftină, care presupune placarea cu polistiren doar a faţadei şi înlocuirea tâmplăriei, eventual şi refacerea terasei. Mult mai puţin costisitoare a fost reabilitarea blocului din Ploieşti, în cazul căruia s-a aplicat doar termosistemul.

Etape în cadrul programului de reabilitare termică
• Identificarea şi inventarierea clădirilor de locuit multietajate
• Notificarea asociaţiilor de proprietari/locatari privind condiţiile de eligibilitate şi criteriile tehnice de selecţie şi modul de finanţare a serviciilor şi lucrărilor de reabilitare a clădirilor de locuit
• Aprobarea în adunarea generală a proprietarilor a deciziei de intervenţie pentru reabilitarea termică a clădirii
• Fundamentarea şi aprobarea programelor anuale
• Semnarea convenţiei-cadru între coordonatorul programului anual şi asociaţia de proprietari
• Expertizarea energetică şi întocmirea raportului de expertiză
• Emiterea certificatului energetic şi obţinerea certificatului de urbanism
• Realizarea studiului de fezabilitate (auditul energetic)
• Aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi soluţiilor pentru reabilitarea termică fundamentală în studiul de fezabilitate
• Proiectarea lucrărilor de reabilitare termică
• Emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrările de reabilitare termică
• Executarea lucrărilor de reabilitare
• Recepţia finală a lucrărilor

Reabilitarea, avantaj pentru proprietar
Toate îmbunătăţirile aduse structurii blocului în acest caz echivalează cu o creştere cu 30-40% a confortului termic din apartamente. În plus, un bloc reabilitat primeşte automat certificatul energetic, fără de care niciun apartament nu va mai putea fi vândut din 2009. Nu în ultimul rând, creşte valoarea locuinţei pe piaţa imobiliară cel puţin cu suma investită în reabilitare.

Informaţii despre piaţa imobiliară locală
Vreţi să vă cumpăraţi un apartament într-unul din cartierele moderne aflate în construcţie în Bucureşti? Aveţi de gând să faceţi investiţii în terenuri şi nu ştiţi care este cel mai bun plasament al momentului? Chiriile locuinţelor ori ale spaţiilor comerciale variază după reguli de nimeni cunoscute? Toate aceste informaţii, dar şi analize, şi comentarii asupra pieţei imobiliare bucureştene le veţi găsi, în fiecare zi de marţi şi vineri, în paginile specializate ale suplimentului Bucureşti.

Companiile IT fac afaceri imobiliare
Piaţa imobiliară autohtonă atrage investitori din cele mai diverse domenii. După ce a făcut afaceri în domeniul IT&C şi a creat o reţea de magazine de profil, grupul Ultra Pro Computers a intrat şi pe segmentul de birouri din Bucureşti. Investiţia companiei - o clădire pentru sedii de firme - se ridică la suma de cinci milioane de euro. Imobilul este amplasat într-o zonă centrală a oraşului, pe Calea Floreasca, şi urmează să fie finalizat în luna ianuarie a anului viitor. Clădirea va avea cinci etaje, iar suprafaţa totală construită va fi de aproximativ 3.500 mp. "Vom dezvolta, în continuare, afacerea cu calculatoare, dar vom fi activi şi în domeniul imobiliar, în prezent existând şi alte proiecte", a declarat, preşedintele Ultra Pro Computers, Cristian Fughină. (S.S.)

Bază de date imobiliare în Capitală
MLS Servicii Imobiliare împreună cu partenerul său din SUA - FBS Financial Business Systems Inc (FBS) au demarat primul sistem de listare multiplă pentru agenţiile imobiliare din România - MLSLeader. Lansarea oficială a acestuia este programată pentru sfârşitul l unii noiembrie, în Capitală. Noul sistem va fi operaţional pentru zona Bucureşti începând cu luna ianuarie 2007. Lista computerizată conţinând informaţii despre proprietăţile disponibile pe piaţă va fi realizată pe baza datelor comunicate de către agenţii imobiliari şi evaluatorii din cadrul MLS. Sistemul va asigura transmiterea operativă a datelor despre proprietăţi către clienţii tuturor agenţiilor imobiliare membre. (S.S.)

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite