Bucureşti: Răzvan Marcu, de 11 ori, campion naţional la tir cu arcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul a reuşit în acest an să se claseze pe locul al patrulea la Campionatul Mondial de tir cu arcul în sală, din Polonia.

Răzvan a început să practice acest sport datorită verişoarelor lui, Andreea şi Simona, care l-au convins, pe când avea 9 ani, să meargă împreună cu ele la un concurs de tir cu arcul.

„Era un concurs renumit la Aninoasa, Cupa Minerul, la care participau concurenţi din mai multe ţări ale Europei. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de acolo pentru că era veselă şi nimeni nu era supărat“, a spus tânărul arcaş.

Dintre toate probele ce au avut loc acolo, el a fost impresionat de cea desfăşurată seara. „Mi-a plăcut foarte mult această idee de a concura în nocturnă. Şi mi-am zis atunci că vreau şi eu să câştig acel concurs într-o bună zi“, a mărturisit Răzvan.

Iuliana Balteş, medicul care te învaţă să devii adult
Ionel Stoicescu restaurează statuile din Capitală
Andrei Gheorghe a creat o poezie folosindu-se de Twitter
Petre Flueraşu, bucureşteanul care scrie poezie japoneză
Luciana Grosu, tânăra poetă îndrăgostită de fantastic
Alina Stoica face broşe din nasturi şi din lut polimeric

Ayiana Lee Anderson, o mică Beyonce cu origini româneşti
Mihaela Georgescu- până la 22 de ani a fost numai şefă
Vicenţiu Ciorbaru a fost premiat de NASA pentru o staţie pe Lună
Bogdan Tătăroiu, de profesie olimpic la informatică

Elisabeta Pricop, ucraineanca îndrăgostită de graiul românesc

După acel concurs, a început să meargă cu verişoarele lui la antrenamente. „Cu antrenorul fetelor am învăţat ABC-ul tirului cu arcul. De fapt, ele au fost cele care mi-au pus pentru prima dată arcul în mână“, a mărturisit Răzvan.

„Dragoste la prima vedere“
Răzvan Marcu spune că, pentru el, acest sport a fost ca o dragoste la prima vedere. „Tirul cu arcul este un sport nobil. Nu există mită, ca în alte sporturi. Nu poţi să minţi sau să păcăleşti, deoarece sunt arbitri şi oricum se vede dacă ai greşit. Fiind un sport individual, independent, fiecare luptă să câştige. Nu ai cum să-l mituieşti pe celălalt concurent ca să te lase pe tine să învingi“, a mărturisit tânărul arcaş.



Răzvan a participat la prima competiţie de tir cu arcul în anul 2004, la un concurs în Budapesta, Ungaria. „A fost o experienţă plăcută: aveam doar 13 ani şi m-am trezit dintr-o dată în altă ţară, la un concurs internaţional de tir. Iniţial am avut trac, dar m-am obişnuit cu sentimentul.

Fiind prima competiţie internaţională la care am participat şi având multe emoţii, nu am ştiut exact ce trebuie să fac şi cum să trag. Am ieşit pe locul al IV-lea, dar cred că aş fi putut să câştig acel concurs, dacă eram puţin mai atent“, a povestit tânărul.

image

Şi-a depăşit maestrul
Antrenorul său este Viorel Habian, care practică acest sport de mai bine de 30 de ani. „El este antrenorul meu din 2004 şi trebuie să mă laud puţin - am reuşit să îi bat toate recordurile“, a mărturisit zâmbind arcaşul.

Deşi spune că elevul a ajuns mai bun decât profesorul, mărturiseşte că este  norocos pentru că are un antrenor experimentat. „Antrenorul contează foarte mult. Sunt sportivi de la alte cluburi din ţară ai căror antrenori nu au tras niciodată cu arcul, fapt care te poate dezavantaja. În anumite situaţii, la un concurs important, de exemplu, când ajungi în semifinală, dacă antrenorul tău nu ştie cum să te monteze, cum să îţi dea impulsul necesar, poţi să pici psihic. Antrenorul trebuie să fi trecut şi el prin aceleaşi experienţe, ca să ştie ce trebuie să facă pentru a te ajuta să depăşeşti acel moment“, a explicat Răzvan.



Profil
Numele complet: Răzvan Marcu
Născut: 5 ianuarie 1991, Petroşani, Hunedoara
Experienţă: Practică tirul cu arcul din anul 2002
Studii: Este student în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii „Spiru Haret“.

Premii la competiţii naţionale: a obţinut 11 titluri de campion naţional la tir cu arcul.

Premii la competiţii internaţionale:
* Locul 4 la Campionatul Mondial în sală, Polonia 2009
* Locul 42 la Campionatul European, Franţa 2008
* Locul 40 la Cupa Mondială, Croaţia 2008
* Locul 20 la Cupa Europeană în sală, Italia 2008
* Locul 2 la Cupa Balcanică, Croaţia 2007
* Locul 1 la Cupa Europeană, Praga 2006

image

CE-I PLACE
Lui Răzvan îi place foarte mult să călătorească. Până acum a fost în aproape toate ţările Europei Centrale, dar şi în Egipt, Turcia, Coreea, Statele Unite ale Americii, Mexic. „Aş vrea să merg în Brazilia, la Rio de Janeiro, deoarece nu am fost niciodată acolo. Îmi doresc să văd renumitul carnaval de la Rio“, a spus tânărul arcaş.

CE NU-I PLACE
„Detest să fiu minţit. De asemenea, nu-mi place să pierd. Vreau să fiu mereu un învingător şi să ies pe primul loc“, a mărturisit Răzvan.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Cât de mult te antrenezi?
Antrenamentul meu este împărţit în două etape. Pe perioada şcolii fac un singur antrennament pe zi, timp de două ore pe zi, de luni până sâmbătă. În vacanţe am două antrenamente pe zi, de luni, până sâmbătă, tot cu o durată de două ore. Deci mă antrenez patru ore pe zi în timpul vacanţelor şi două ore pe zi în timpul anului şcolar. În cantonamente am şi câte trei antrenamente pe zi.

Cât de importante sunt antrenamentele?
Dacă nu mă antrenez, îmi ies din mână. În acest sport, anumite elemente de bază sunt precum mersul pe bicicletă: odată ce le-ai învăţat, nu le mai uiţi. Dar există elemente de fineţe care se pot uita dacă nu te antrenezi şi care trebuie să-ţi intre în reflex, iar reflexul nu poate fi format într-o săptămână sau într-o lună, ci prin antrenamente îndelungate.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite