Războiul gunoiului îmbolnăveşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul izbucnit în sectorul 1 al Capitalei pe tema salubrităţii are implicaţii politice şi financiare, însă consecinţele vizează sănătatea bucureştenilor Specialiştii în boli

Scandalul izbucnit în sectorul 1 al Capitalei pe tema salubrităţii are implicaţii politice şi financiare, însă consecinţele vizează sănătatea bucureştenilor

Specialiştii în boli infecţioase avertizează că lăsarea gunoiului menajer pe străzi poate duce la izbucnirea unor epidemii, în special atunci când temperaturile de afară sunt de peste 35 de grade Celsius. În prezent, pe raza sectorului 1, întrunim toate aceste condiţii, sănătatea oamenilor nemaifiind o prioritate pentru autorităţi, atunci când este vorba de o dispută politică.

În urma refuzului Primăriei Sectorului 1 de a mai accepta serviciile de curăţenie întreprinse de REBU, pe motiv că sunt de proastă calitate, mormane de gunoi au început să crească încă de ieri, în special în zona Matache. Mai mult, edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, susţine că duminică noaptea mai mulţi angajaţi ai REBU au strâns tomberoanele şi au aruncat gunoaiele pe străzi.

Tot Piaţa Matache a fost câmpul de luptă. "Au venit pe la trei dimineaţa şi au vărsat containerele aici. Erau pungi cu mizerie, cu carne stricată şi cu viermi. Au stat gunoaiele aici până la şapte dimineaţa, când le-au strâns oamenii din piaţă", a spus Marius, un angajat de la o florărie din Piaţa Matache.

Edilul sectorului 1 spune că angajaţii de la REBU au vrut să intre cu forţa în incinta Pieţei Matache şi califică gestul lor drept "acţiuni de comando". Gunoaiele au toate şansele să rămână pe străzi, mai ales că una din cele două noi firme care au fost solicitate să se ocupe cu salubrizarea în sectorul 1, Urban SA, nu şi-a început lucrul. Chiliman pune şi acest gest pe seama presiunilor politice.

Mizeria de pe străzi, sursă de boli

Cert este că toată povestea poate deveni o ameninţare serioasă pentru sănătatea oamenilor. "Prezenţa gunoaielor pe străzi pe o perioadă îndelungată poate duce la izbucniri epidemice, boli diareice şi digestive. Mai mult, gunoiul atrage muştele, purtătoare de germeni", spune dr. Simina Florescu, infecţionist la Centrul de diagnostic şi tratament Victor Babeş.

Afacerea cu ridicarea gunoaielor aduce profituri frumuşele. Numai în sectorul 1, REBU încasează 30% din totalul afacerilor cu gunoi. Pentru curăţenia stradală, REBU încasează de la Primăria Sectorului 1 peste 10 milioane de euro pe an, adică aproximativ un milion de euro pe lună. În plus, operatorul de servicii de salubritate din acest sector mai percepe şi taxa lunară de 5 lei/persoană de la cetăţenii care, vrând-nevrând, au încheiat contracte tot cu REBU, pentru că aşa prevede o hotărâre a Consiliului General din 2001.

Gunoiul, bun de făcut bani pentru alegeri

Principalele acuzaţii aduse de Chiliman lui REBU sunt legate de faptul că firma ar fi o afacere a democraţilor. Argumentele lui sunt uşor de ghicit. După venirea lui Traian Băsescu la cârma municipalităţii, conducerea REBU a fost asigurată de actualul vicepreşedinte PD, Cezar Preda. Acum, în mandatul Videanu, şeful companiei de salubritate este Mircea Raicu, alt membru al democraţilor.

În replică, democratul Adriean Videanu i-a transmis aseară primarului Chiliman o somaţie publică prin care îl avertizează că încalcă mai multe legi şi hotărâri de Consiliu General cu decizia de a rezilia contractul cu societatea de salubrizare. Edilul-şef i-a cerut lui Chiliman să intre în legalitate în termen de 24 de ore. Asta, în condiţiile în care directorul REBU, Mircea Raicu, şi-a arătat deja intenţia de a-l acţiona în judecată pe edilul sectorului 1 pentru acuzaţiile formulate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite