„Râul Colentina“ a ajuns groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai murdare cursuri de apă din Bucureşti, dacă nu cel mai murdar, este cel al râului care străbate cartierul Colentina. Oamenii care locuiesc aici de zeci de ani spun că n-a fost curăţat niciodată. Reprezentanţii primăriei spun că este pe lista lor de priorităţi şi că este inclus în programul „curăţenia de primăvară“.

Râul Colentina, pe malul căreia tăiesc sute de familii, şi care străbate o bună bucată din cartierul care-i poartă numele, s-a transformat într-un focar de infecţie.

Apa curgătoare, peste care primarii din sectoarele 1 şi 2 spuneau în 2009 că va fi construită o telegondolă (cu o capacitate de 4-6 persoane cu ajutorul căreia se va circula peste lacurile de pe cursul acesteia până în zona Herăstrău) a fost lăsată de izbelişte de ani de zile.

image

Telegondola urma să aibă mai multe funcţiuni, una dintre ele fiind cea de obiectiv turistic care să le „ofere utilizatorilor posibilitatea de a admira zonele verzi şi luciul de apa“, după cum promiteau edilii atunci când înaintau propunerea.

O mai curăţă doar de fiare, ca să le vândă

„Eu locuiesc aici de când mă ştiu. Aici m-am născut şi nu m-am mutat niciodată şi vă spun că, după Revoluţie nu a făcut niciodată, nimeni, curat. Înainte, pe timpul lui Ceauşescu, mai strângeau gunoiul din când în când. Acum o mai curăţă doar ţiganii din zonă, dar doar de fiare, ca să le vândă“, a spus Sava Liţu, în vârstă de 57 de ani, unul dintre riverani.

Un alt vecin, Cristi Mirea, spune că cea mai mare parte de vină o au chiar cei care locuiesc în zonă. „Toţi oamenii care stau la casele de pe malul râului şi cei de la blocurile de mai sus aruncă gunoaiele în apă. În plus, mai vin şi alţii cu dubiţe sau cu căruţe pline de moloz şi le descarcă tot aici“, a explicat tânărul.

„Râul va fi curăţat în următoarele săptămâni“

El a mai spus că riveranii au, totuşi, circumsanţe atenuante. „Nu există niciun cazan de gunoi pe străzile de aici şi de aia aruncă oamenii toate resturile în apă“, a mai zis Cristi.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 spun că Râul Colentina este pe lista lor de priorităţi şi că, în următoarele săptămâni, se vor îndepărta gunoaiele de aici, râul fiind înclus în programul „curăţenia de primăvară“ al instituţiei.

„În mod normal, luciul apei şi malurile râului intră în administraţia ANAR (Administraţia Naţională Apele Române), dar noi am inclus deja râul pe lista lacurilor care vor fi curăţate în cadrul programului de curăţenie care se desfăşoară în această primăvară. Am început cu lacurile Floreasca şi Tei şi în următoarele săptămâni vom intra şi în Râul Colentina“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite