Raluca Moisă face mâncare cu suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de arta culinară, Raluca transformă bucătăria într-un spaţiu al  experimentelor. Combină ingredintele într-un joc aproape ludic, iar ceea ce rezultă este răsfăţ pentru papilele gustative.

Raluca vorbeşte cu poftă despre pasiunea pentru gătit şi numai plăcerea ei de a povesti ce delicatese ştie să prepare te face să-ţi „plouă în gură“...la propriu. Doar când pomeneşte ingredientele deja ştii că trebuie neapărat cel puţi să guşti din „creaţiile“ culinare.

Pasiunea pentru gătit există de mai multe generaţii în familia Ralucăi, astfel că tradiţia nu se putea opri tocmai la ea.

„Când creşti într-o astfel de familie, în care părinţii, bunicile şi mătuşile gătesc, iar copiii se adună toţi la masă, n-are cum să nu-ţi placă. Cu timpul, am căutat istoria şi poveştile din spatele diferitelor bucătării ale lumii şi am descoperit o lume fascinantă“, ne-a declarat Raluca.

Şi-a diversificat şi rafinat gusturile când a început să călătorească în străinătate, în facultate, dar a aflat şi despre partea „întunecată“ din arta culinară, cum ar fi existenţa pâinii cu xilină în unele magazine din România! Anul trecut, tânăra a absolvit şi cursurile de bucătar la şcoala Eurodeal.

Farfuridi, blogul culinar

Şi pentru că preferă să împartă cu cei din jur ce se întâmplă în bucătăria sa, Raluca a găsit şi cea mai bună soluţie prin care să combine plăcerea de a găti cu scrisul. 

„Cred că experienţa mea, reţetele, poveştile şi sfaturile care se găsesc pe blogul www.farfuridi.ro le pot fi de folos şi altora. Iar blogul în sine e un îndemn şi un argument în favoarea gătitului acasă. Care nu trebuie privit ca o corvoadă, o obligaţie sau ca ceva înjositor, dimpotrivă…“, a spus tânăra pasionată de gătit.

De ce Farfuridi? Pentru că măcar uneori e nevoie şi de „mâncare“ pentru minte. Iar Caragiale face parte din „meniu“, este cea mai simplă explicaţie dată de Raluca. Din câte ştie, în Italia, există chiar o asociaţie care militează pentru gătitul acasă ca de-altfel în multe ţări şi speră ca şi generaţia sa să ajungă la mentalitatea aceasta.

„Noi încă trăim sub semnul culturii fast food, în timp ce alţii au abandonat-o de mult în favoarea slow food-ului. E frumos când le poţi oferi altora chiar şi bucurii simple, cum ar fi o pâine abia scoasă din cuptor“, consideră ea.

Unde mănânci, acasă sau la restaurant?

Preferinţa este împărţită în procente de Raluca atunci când vine vorba de locul preferat pentru a lua masa şi bineînţeles că în proporţie de 80% acest lucru se întâmplă acasă.

„În concedii preferăm restaurantele, în primul rând pentru că vrem să încercăm cât mai multe feluri specifice ţării în care mergem. Însă uneori nu m-am putut abţine să nu gătesc chiar şi în concediu, iar ultimul exemplu e la Paris, când am făcut scoici Saint Jacques“, ne-a povestit tânăra.

În România sunt multe restaurante cu spefic diversificat, însă a constatat că serviciile şi calitatea sunt de multe ori sub aşteptări.  

Şi pentru că este tentată de orice provocare prin care să-şi pună la încercare iscusinţa în gătit, Raluca Moisă va „bucătări“ mâine, la Omnivore’s Dilemma de pe Calea Victoriei numărul 214, din Capitală.

Va prepara supa cremă de cartofi cu cremă de brânză cu rozmarin şi crutoane, biryani de pui şi şarlotă de ciocolată cu frişcă şi cred că este suficientă doar pomenirea bunătăţilor ca să vă facem poftă de ceva apetisant...

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

-Ce crezi despre cei care preferă să mănânce des în oraş?
-R.M.: I-aş sfătui să încerce să gătească acasă, să înceapă cu lucruri simple. Să-şi dea o şansă. Pofta vine mâncând.
-Când ai timp să găteşti?
-R.M.: Timp pentru gătit există oricând, chiar dacă ajung târziu de la serviciu. Mă relaxează enorm să gătesc, deci „n-am timp“ este o scuză în puţine cazuri.

CE-I PLACE:
„În primul rând să împart cu cei dragi ceea ce gătesc. Apoi, îmi mai place să înot şi să călătoresc. Dacă aş avea mulţi bani, aş călători în toată lumea“, spune Raluca.

CE NU-I PLACE:
„Starea de indolenţă, nepăsare şi neimplicare din România, vânzătorii care-ţi bagă pe gât tot felul de produse şi restaurantele cu pretenţii care vând chestii proaste pe bani mulţi“, explică tânăra.

PROFIL
Născută. 23 septembrie 1977, Focşani
Experienţă. Găteşte din gimnaziu
Studii. Facultatea de Drept (2001)
Familie. Căsătorită

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite