Bucureşti:Pictorul Marin Răducu militează pentru ocrotirea monumentelor medievale
0Artistul se luptă neîncetat cu nepăsarea autorităţilor organizând expoziţii-semnal, precum cea deschisă acum la Palatul Voevodal Curtea Veche
Cu prilejul Zilelor Bucureştiului, pictorul Marin Răducu a organizat expoziţia “Ipostaze Medievale” la care a invitat să participe, cu lucrări, 55 de artişti plastici. Numărul lor nu a fost ales întâmplător, ci s-a dorit o asemănare cu numărul de ani, 550, sărbătoriţi de la prima atestare documentară a Bucureştiului.
“Am organizat acestă expoziţie în beciurile Palatului Voevodal, care este cel mai vechi, cel mai mare şi cel mai valoros din Bucureşti, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra stării din ce în ce mai proastă în care se află acest monument”, a mărturist pictorul.
Îndrăgostit de iconografia românească medievală, Marin Răducu spune că se bate cu autorităţile, pentru orice monument istoric aflat în pericol. Şi, deşi lupta sa pare în zadar, el continuă, fără încetare, să sară în apărarea acestora.
“Don Quijote” din Teleorman
Născut în Pădurea Diliormanului, cunoscută ca “Pădurea Nebună” din Teleorman, pictorul Marin Răducu este mândru de provenienţa sa şi prin tot ce face i se pare că seamănă cu Don Quijote, din La Mancha.
„Precum celebrul cavaler rătăcitor, apărător al cauzelor nobile, şi eu am militat, pe parcursul timpului, pentru tot felul de cauze faţă de care autorităţile au arătat nepăsare. Mai întâi au fost copiii instituţionalizaţi, acum, sunt monumentele medievale”, spune artistul.
Despre actuala expoziţie-semnal de la Curtea Veche, afirmă că dacă nu-i va mişca pe cei responsabili, la anu’ va organiza o altă expoziţie-semnal, sub genericul „S.O.S.-Patrimoniul Medieval Românesc!”. “În 2010, tot de Zilele Bucureştiului, voi organiza o altă expoziţie, la care voi invita 56 de artişti. An de an, va fi altă expoziţie şi numărul nostru va creşte cu câte un artist în fiecare an. Până la urmă nu se poate să nu avem câştig de cauză” afirmă artistul combatant.
Pasionat de arta medievală
Impulsionat de dragostea sa pentru arta medievală, pictorul Marin Răducu a călătorit prin toată ţara, cercetând bisericile din Moldova, Oltenia, Transilvania şi cetăţile de la Sighişoara, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Alba Iulia, Cluj, Bistriţa. De asemenea a bătut cu piciorul Grecia, Turcia şi întreaga Cappadochie.
Artistul spune că la noi vestigiile medievale îşi împletesc viaţa cu cea a oamenilor, cu natura şi credinţa în Dumnezeu, în cel mai firesc mod posibil, ceea ce este foarte apreciat de vizitatorii străini. “Dar, ceea ce ne dezavantajează, este nepăsarea autorităţilor, sub ai căror ochi, acest patrimoniu riscă să dispară, prin degradare”, atenţionează curajosul militant.
Întrebări şi răspunsuri
. . Care este cea mai mare nemulţumire pe care o aveţi în legătură cu starea Palatului Voevodal Curtea Veche?
M.R.: Pe lângă faptul că nu este îngrijit cum trebuie, ceea ce mă uimeşte este că nu este declarat monument UNESCO, ceea ce i-ar atrage fonduri.
. . Ce cuprinde expoziţia care se poate vizita, în prezent, în beciurile palatului?
M.R.: Sunt lucrări de artă plastică şi decorativă prin care sunt recuperate, în cheie modernă şi cu tehnici contemporane, artele medievale.
. . Ce vă aduce nou următoarea expoziţie, din 2010, de la Palatul Voevodal?
M.R.: Intenţionăm ca 10% din încasările obţinute din vânzarea lucrărilor expuse să o donăm pentru restaurarea Palatului.
Ce îi place
Pictorul Marin Răducu declară că este îndrăgostit de iconografia românească care ilustrează evul mediu românesc dintre secolele lV şi XlV, bizantin, romanic şi gotic. „Iubesc această perioadă istorică pentru că este o sursă inepuizabilă de inspiraţie artistică şi de afirmare a specificului naţional”, spune artistul.
Ce nu-i place
Nu-i place cenuşiul, motiv pentru care a pictat şi pe ziduri. De asemenea, nu-i place să stea în indiferenţă, preferând „lupta cu îngerul, adică cu tot ce pare de neînvins”, pe care o ilustrează şi în tablouri.
Profil
Născut la 2 septembrie 1953, în Diliorman, judeţul Teleorman
Studii
A absolvit, ca şef de promoţie, Facultatea de Arte Plastice, secţia Desen şi Pedagogie, din cadrul I.A.P. „Nicolae Grigorescu”(1979).
Apoi a absolvit a doua facultate de arte, secţia Arte Decorative şi Design, specializarea Artă Murală, la Universitatea de Artă Bucureşti (1999).
Profesie
Pictor, membru al U.A.P şi A.I.A.P.-UNESCO, Paris.
Membru fondator şi preşedinte al Fundaţiei “ZIDUL-S.O.S.