O gară de jucărie în centrul Capitalei. Bucureşteanul Radu Şofran şi-a transformat livingul într-o gară cu o mie de trenuleţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean şi-a transformat camera de zi într-o adevărată gară prin care mişună trenuri telecomandate de doar câteva degete înălţime.

Pe lângă Gara de Nord, Băneasa, Basarab şi Obor, o alta ar trebui să fie inaugurată în Capitală, lângă Piaţa Alba Iulia. O gară de jucărie. Aici trenurile pleacă mereu la timp, comandate dintr-un buton, opresc regulamentar în gară, semnalizează întotdeauna, foarte rar se întâmplă să se defecteze ceva şi plimbarea este gratuită. Şef de gară, de patru ani încoace, de când prima şină a fost montată în sufrageria sa, este Radu Şofran (55 de ani).

Trenuleţele sale nu pot plimba, însă, decât cel mult câteva boabe de mazăre sau 30 de grame de zahăr, suficient să-ţi îndulceşti cafeaua. De altfel, ca să umple sufrageria cu dioramele sale a trebuit să sacrifice ore întregi în fiecare zi, de un an şi jumătate încoace, şi multă cofeină.

Mersul trenurilor de colecţie

Radu Şofran este jurnalist la Radio Actualităţi şi nu toată lumea ştie că sufrageria sa este acum o gară plină cu machete pe care la o apăsare de buton garnituri întregi o iau din loc gâfâind ca prin Gara de Nord. Intră prin tuneluri, alunecă pe pante printre brazi verzi înalţi cât un creion, trec prin faţa unor fabrici gri, miniaturale, iar dacă ar prinde viaţă şi micuţii călători din plastic, atunci ar putea vedea un incendiu la o clădire în jurul căreia s-au strâns trei maşini de pompieri. Radu Şofran ia o seringă micuţă şi injectează puţin lichid direct în clădire şi apoi îi pune acoperişul la loc.

„Uite, acum iese fum. Totul e foarte real. Şi uite…“, spune colecţionarul, stingând lumina şi apăsând pe un buton. Dintr-o dată, în tot orăşelul din sufrageria sa se aprind luminile şi semafoarele se colorează. Un adevărat spectacol.

„Primele vagoane de tren le-am avut la 14 ani, le-am cumpărat din Rusia. Încă de atunci mi-au plăcut, dar după ce m-am căsătorit şi am avut copii, s-au jucat cu ele şi le-au distrus. Am reînceput să mă ocup de pasiunea mea abia în urmă cu patru-cinci ani. Am cea mai mare colecţie din Bucureşti, o sută de locomotive şi 900 de vagoane“, spune colecţionarul în a cărui casă nu există dulap sau colţişor în care să nu existe vreun vagon.

Acum are 55 de ani şi pasiunea sa pare să fi crescut în valoare cu timpul, la fel cum şi vagoanele se scumpesc cu cât se aşterne praful pe ele. Dintr-o cutie lunguiaţă scoate cu grijă, dezvelind ca pe un cadou de preţ, un tren CFR supraetajat. Culmea, e cumpărat din Germania, unde pasiunea pentru modelism feroviar este foarte întâlnită.

O pasiune costisitoare

Colecţia sa se ridică la aproximativ 30.000 de euro, potrivit estimărilor sale, dar a sacrificat orice alte cheltuieli pentru asta şi în felul ăsta toată familia e mulţumită. „Soţia mea nu are ce să zică, nu merg la restaurante să cheltui bani. În loc să cumpăr o sticlă de vin şi să stau o seară în oraş cu prietenii, eu îmi cumpăr un trenuleţ pe lună.

Preţurile încep de la 200 de lei, dar cele de colecţie pot ajunge şi pe la mii de euro“, explică Radu Şofran.
Pasiunea este un ape care nu şi-o pot permite mulţi, dar bucureşteanul spune că a reuşit să adune toate sutele de vagoane electrice, unele de mărimea unei unghii, fiind chibzuit. „Noi facem şi schimburi între noi sau dacă merge cineva în Germania să cumpere, îi anunţă şi pe ceilalţi. Ne sfătuim, avem şi un forum unde discutăm despre tot“, completează colecţionarul.

Pentru că în ultima vreme şi-a neglijat pasiunea, Radu Şofran promite că nu va mai ieşi din sufragerie în următoarele săptămâni. Va şterge şinele de praf, va termina automatizarea sistemului şi va rearanja pomişorii care s-au desprins. Se pregăteşte pentru Sărbători: „Când vine Crăciunul vin mulţi prieteni şi colegi să vadă colecţia. E pelerinaj la mine“.

Pasiunea care te ţine pe şine

Pasiunea pentru buchisit micile piese care devin apoi trenuleţe şi clădiri l-a făcut pe Radu Şofran să înfiinţeze, în urmă cu trei ani şi jumătate Clubul Sportiv al Modeliştilor Feroviari. De altfel, el este preşedintele clubului. Ca să arate lumii pasiunea lor, organizează periodic şi expoziţii. De altfel, între 16 şi 18 noiembrie, la Râşnov, vor fi expuse sute de trenuleţe, spre deliciul copiilor, în mod special. În ţara noastră există în jur de 3.000-3.500 de pasionaţi de modelism feroviar, potrivit acestuia. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite