Radu Gabrea lansează la Cinema Union "Două lumi în muzică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din 21 ianuarie, spectatorii români vor vedea "Două lumi în muzică", regia Radu Gabrea, un film coupé despre două lumi culturale, cea a muzicii klezmer şi cea a muzicii clasice a saşilor din Transilvania, pe cât de diferite ca stil, pe atât de fascinante.

La Bucureşti, filmul poate fi vizionat la Cinema UNION, în perioada 21-27 ianuarie.

Primul film al coupé-ului, "Concerte la Biserica Neagră", este o evocare istorică şi muzicală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România, Biserica Neagră.

Lăcaş de cult, Biserica a reprezentat de-a lungul timpului şi un spaţiu muzical pentru compozitori locali, care proveneau din rândul saşilor transilvăneni.

Filmul îl surprinde pe dirijorul Andreescu într-un concert susţinut la Biserica Neagră, în care prezintă publicului o parte dintre lucrările acestor compozitori, în cea mai mare parte descoperite de el însuşi.

"Căutându-l pe Schwartz", al doilea film al coupé-ului, evocă istoria muzici klezmer, cu inflexiunile sale similare doinei româneşti, prin intermediul călătoriei personale în România, în căutarea strămoşilor, a celebrei cântăreţe de muzică klezmer Elizabeth Schwartz.

Regizorul Radu Gabrea continuă astfel reconstituirea istoriei muzicii klezmer,  "Căutându-l pe Schwartz" reprezentând de fapt partea a doua a documentarului "România! România!", lansat în 2006. 

Filmul a fost prezentat cu succes la numeroase festivaluri internaţionale de film, printre care se numără Vancouver Jewish Film Festival - Canada, Pärnu Film Festival – Estonia, - Jewish Eye – World Jewish Film Festival – Israel,  Levante International Film Festival  – Italia, Klezfiesta – Argentina, fiind distribuit în SUA de o prestigioasă casă de distribuţie.
   
De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF 2008), Radu Gabrea a fost recompensat cu Premiul Criticii.


Prin filmul coupé ”Două lumi în muzică” am dorit să arăt legătura profundă şi suprinzătoare care poate fi găsită între stiluri şi culturi diferite, între etnii şi mentalităţi diferite, dar care îşi au sursa în spaţiul românesc, care a funcţionat ca un creuzet pentru apariţia unor memorabile lucrări muzicale, arhitectonice, literare de o certă valoare. Vă invităm într-o călătorie muzicală în două lumi culturale care, aparent, nu au nici o legătură una cu cealaltă, dar îşi au rădăcinile pe teritoriul acestei ţări: cea a muzicii clasice a saşilor din Transilvania şi cea a muzicii klezmer, a declarat Radu Gabrea.

"Căutându-l pe Schwartz" şi "Concerte la Biserica Neagră" au fost realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite