FOTOREPORTAJ Strada Verona, sufrageria urbană a bucureştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fierari, lustragii, bucătari, fotografi de modă veche, olari, dar şi grafferi şi depanatori de biciclete Pegas pot fi găsiţi, în acest weekend, la Street Delivery. Ajuns la cea de-a şasea ediţie, evenimentul care se desfăşoară pe artera dintre Bulevardul Magheru şi strada Icoanei a adunat, timp de trei zile, 300 de activităţi culturale, de arhitectură, fotografie şi artă.

STREET DELIVERY Vezi reclame româneşti vechi de 70 de ani la dulciurile „Regina Maria“, berea Bragadiru sau săpunul „Pisica“ FOTOGALERIE

De şase ani, la începutul verii, strada Verona pune semnul Interzis maşinilor şi dă voie pietonilor să circule fără restricţii. Street Delivery este un eveniment care te invită la promenadă, la implicare şi creaţie.

Street Delivery



Fierarul Fabien, desculţ la muncă

A venit tocmai de la Iaşi şi a meşterit, în prima zi la Street Delivery, 12 ore pentru o jumătate de gard. Francezul Fabien Monestier a continuat ieri proiectul său. Artistul forjeor a venit din inima Moldovei cu toate ustensilele: cuptorul în care a încins fierul, cărbunii, ciocanele şi cuiele uriaşe.

Trecătorii îl pot vedea la lucru şi astăzi, la intrarea pe strada Pictor Arhur Verona. Desculţ, murdar de cărbune, dar entuziast, Fabien nu se dă în lături de la munca grea de fierar.

„Este dificil să lucrezi cu fierul. Am venit în România în septembrie anul trecut, dar voi pleca în august. Îmi place nespus de mult ţara voastră”, exclamă el foarte entuziasmat, într-o română stâlcită.

Ieri, Fabien a continuat să construiască noul gard, chiar la intrare, pe strada Verona. Pe aleea principală Street Delivery, după ce treci de fierar, dai de un fotograf care te imortalizează pe o bucăţică de sticlă, cu un aparat foto de epocă, funcţional şi gratuit.

image
image



Alături, tinerii din Asociaţia Piesagiştilor din România îi invită pe cei mici să deseneze case. Unul dintre ci mai mici trecători se opreşte să încerce experinţa şi se lasă rapid convins să „mâzgălească” hârtia. Pe partea dreapta a străzii, la două corturi mai în faţă stau delicatesele făcute în casă de la Băcănia Veche.

Ia o clanţă şi dai la schimb o poveste


Resturi de amintiri ale Casei Dobrescu, cândva situată pe strada Berzei, sunt expuse la un stand în cadrul Street Delivery.

„Am adus câteva obiecte recuperate după demolare: decoraţii, obiecte de uz cotidian, frânturi de zid, clanţe originale, fotografii ale proprietarilor, o pereche de ochelari, bucăţi de faianţă, şi vrem să le găsim un proprietar care să scrie povestea obiectului sau impresiile lor despre obiect pe pagina noastră virtuală, www.facebook.com/dupaexcavator”, spune Adriana, unul dintre tinerii implicaţi în proiectul „Caut proprietar iubitor” al organizaţiei non-profit „După Excavator”.

Nu rataţi echipa formată din şase grafferi care va finaliza astăzi un perete întreg, pe tema „Bucureştiul demolat, Bucureştiul revândut” şi nu treceţi fără să vă fotografiaţi cu cel mai înalt robot (patru metri) confecţionat din cutii de carton.

Mai sus, pe stradă, echipa „Sufrageria urbană” a scos din casă diverse obiecte pe care le puteţi schimba cu ce aveţi prin buzunare sau acasă. „Dacă ai un obiect de care vrei să te lipseşti, îl înlocuieşti cu unul de la noi”, spun expozanţii.

image
image
image
image

Nea Mitică din Piscu dă lecţii de olărit

Cei mai mulţi dintre trecătorii de pe Verona s-au oprit să vadă demonstraţiile de olărit ale lui Nea Mitică din Piscu. Meşterul îi învaţă pe micuţi cum să modeleze o farfurie de lut. O altă atracţie o piramidă din paleţi de lemn, înaltă de trei metri şi cu baza de 10 metri pătraţi, o construcţie unicat expusă pe stradă, iar lângă Biserica Anglicană,  a fost aşezat un iglu din cartoane. Pe o pancartă, o invitaţie: „Puteţi intra!”.

De asemenea, cei care vor să-şi recondiţioneze bicicleta Pegas, o pot face la Pegas Revival, iar dacă vreţi să vă îndulciţi cu ciocolată crudă neagră, găsiţi doar aici sortimentul Concious, la preţul de 20 de lei bucata. La capătul străzii Verona, pe scena de concerte, te aşteaptă formaţia East Roots, cu muzică reggae, ska şi drum&bass.

Dacă aveţi drum prin centrul Bucureştiului, mâine, pe lângă atelierele permanente, puteţi participa de la ora 18.00 la o discuţie privind Diametrala nord-sud, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România.

Street Delivery
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite