REPORTAJ Prin terasele cu ştaif ale uniunilor culturale din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina OAR şi Bistro Le Theatre sunt două dintre cele mai elegante localuri ale Capitalei. Fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu din strada George Enescu 2-4 este acum restaurantul Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar Grădina OAR îşi trage numele de la Ordinul Arhitecţilor din România. 

Dacă nu vă mai satisface atmosfera din Centrul istoric al Capitalei, acolo unde aglomeraţia a ajuns la cote maxime, există pe străduţe, printre case vechi cu viţă de vie şi iederă, două localuri stilate, amenajate cu gust, unul pe strada Pictor Arthur Verona şi altul pe strada George Enescu.

O pauză pe terasa unde se întâlnesc membrii senatului UNITER vă trimite în vremuri de odinioară, prin anii 30. Clienţii vorbesc aici în şoaptă, iar chelnerii roiesc în jurul meselor. După-amiază, pe la ora 16.00, nu este aglomerat şi găsiţi o masă şi fără rezervare. Decorul grădinii este simplu, cu multă verdeaţă şi trandafiri, în timp ce coloana sonoră este asigurată de Cesaria Evora sau Leonard Cohen.

Din meniul „Le Theatre”

Meniul este foarte variat şi găsiţi salate (18-32 lei) şi platouri cu brânzeturi (36 de lei), dar şi prăjitura casei – pandişpan cu cremă de vanilie (12 lei). Supele sunt la 12 lei, pastele de la 19 lei, iar preparatele din peşte – 26 de lei. Gazdele vă recomandă meniul vegetarian care conţine rondele de ceapă pane cu sos picant (10 lei), ciuperci la grătar cu orez şi legume (20 de lei), dar şi salata cu prune uscate şi măr – 15 lei.

Nu sunt de neglijat nici clătitele franţuzeşti sau cele cu şalău şi grapefruit – 27 de lei. La capitolul băuturi, aveţi de ales între cocktailuri alcoolice şi nonalcolice, vinuri şi şampanii din cele mai fine. Vinul de Panciu – 80 de lei şi şampania Moet et Chandon – 287 sunt pentru cei cu dare de mână. Nu trebuie să aştepţi prea mult pentru comandă, iar plata se poate face şi cu card. Localul este deschis de la ora 12.00 până la miezul nopţii, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.318.28.74 sau 0733.976.471.

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

O cafenea cu linişte şi umbră

Arhitecţii se întâlnesc în curtea unei case de pe strada Pictor Arthur Verona, la numărul 19. Localul se aglomerează spre seară, însă departe de „oraşul dezlănţuit”, în oaza de verdeaţă şi linişte, poţi lenevi în separeurile delimitate de bucăţi uriaşe de marmură şi granit, cu vedere către zidul de cărămidă roşie pe care sunt atârnate de obicei proiecte de arhitectură. Mobilierul este divers: scaune de răchită cu perne moi pentru „trântori”, şi băncuţe din lemn pentru neobosiţi.

Muzica bună se ascultă cât să completeze conversaţiile, iar cerul şi copacii se vor vedea mai bine după ce acoperişul „camerelor” cu marmură se va ridica. Singura bilă neagră: comanda vine foarte greu sau se uită din când în când.

Meniul zilnic (10 lei) este format din trei variante de tartă şi un desert. Săptămâna aceasta: quiche cu pere şi migdale, cu roşii şi mozzarella sau cu somon şi camembert. Aici, pe lângă orele petrecute în linişte, aveţi parte şi de evenimente culturale: concerte sau expoziţii din cele mai diverse.

Vinul la pahar are preţuri între 10 si 11 lei, cafelele între 6 şi 12 lei, băuturile răcoritoare - de la 6 lei.  Cocktailurile sunt 15 lei şi cea mai scumpă şampanie, Moet & Chandon – 300 de lei.

Terasa primeşte clienţi zilnic, între orele 12.00 – 00.00, iar rezervări se pot face la numerele de telefon: 0743.027.981 sau 0766.741.791.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite