RCA mai scump de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii bucureşteni vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar, începând de anul viitor, pentru plata asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

Tarifele anuale de bază valabile în 2011 vor fi mai mari, în medie, cu zece procente decât cele practicate în prezent, scrie Realitatea. Preţurile de bază publicate pe site-urile companiilor de asigurări pot suferi ajustări în plus sau în minus faţă de tariful afişat în funcţie de mai muţi factori. Astfel, conducătorii auto din Capitală care au sub 30 de ani plătesc, în medie, cu aproximativ 50% mai mult decât cei care au vârsta peste 30 de ani. De exemplu, posesorul unui autoturism cu motor de 1,2-1,4 litri, în vârstă de până la 30 de ani, va plăti pentru o asigurare RCA încheiată la Ardaf, valabilă timp de un an, suma de 924 de lei.

Acelaşi şofer va achita la firma menţionată numai 588 de lei dacă are peste 30 de ani. Sunt însă societăţi de asigurări, aşa cum este cazul Uniqua Asigurări, care practică tarife diferenţiate în funcţie de vârstă pe mai multe paliere: vârsta până în 25 de ani, între 25-35 de ani şi peste 35 de ani, preţul fiind mai mare cu cât conducătorul maşinii este mai tânăr.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), limita maximă de despăgubire pentru anul viitor pentru accidentele soldate numai cu pagube materiale, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, este de 750.000 de euro. Pentru accidente cu victime şi decese, suma maximă ce poate fi despăgubită urcă la 3,5 milioane de euro, echivalent în lei, la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite