Pustiu în târgul de maşini din Vitan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a fost majoratã taxa auto, maşinile second-hand nu mai au cãutare printre bucureşteni. Majorarea taxei auto pentru maşinile „la mâna a doua” sperie atât comercianţii cât şi clienţii.

Criza economicã se face resimţitã şi în cel mai mare târg de maşini second-hand din România - Autovit - din cartierul bucureştean Vitan. Dacã pânã acum o lunã de zile bucureştenii fãceau coadã la intrare încã de la prima orã a dimineţii, azi dimineaţã, în complexul comercial doar vânzãtorii erau prezenţi. Culmea este cã aici gãseşti maşini pentru toate buzunarele: de la aproape 2.500 de euro – un Opel ceva mai bãtrân, pânã la circa 80.000 de euro, cât dai pe un BMW seria X6.

„Statul te obligã sã iei maşinã nouã“


Vânzãtorii de maşini second-hand aduse cu precãdere din Germania nu sunt prea mulţumiţi de taxa pe care vrea sã o impunã prim-ministrul Cãlin Popescu-Tãriceanu. „Te obligã sã iei maşinã nouã! Este normal ca taxa sã fie introdusã pentru maşinile care au pânã în Euro 3, dar la Euro 4 nu înţeleg de ce trebuie introdusã pentru cã nu polueazã”, a explicat Sergiu, un tânãr care avea de vânzare un Volskwagen Passat fabricat în 2006, la preţul de 15.450 de euro.

„Este o tâmpenie taxa asta! Dacã te uiţi prin târg e plin de vechituri, pentru astea ar trebui taxe. Sunt unii care au avut 2.000-3.000 de euro şi au adus maşini din afarã”, a spus Cristi, care vindea un Golf din 2007, cu 12.300 de euro. El a adãugat cã „ieri nu au fost decât doi-trei clienţi care au venit sã cumpere, în rest eram numai noi (vânzãtorii-n.r.).

Nu prea mai vin clienţi ca înainte, din cauza crizei economice, bãncile nu le mai dau credite şi nu mai sunt bani”.
Taxa auto îi grãbeşte pe vânzãtori sã scape de maşini, unii chiar oferind la vânzare maşini cu rezervorul plin. „Sper sã nu fie adevãratã vestea cu taxa, pentru cã acum sã înmatriculez maşinã mã costã 800 de euro, dacã se tripleazã sigur nu o mai vând”, a explicat Leonard Dumitru, care se strãduia sã vândã un Opel Astra din 2004, la preţul de 6.600 de euro.

Avantaje pentru maşinile noi

Guvernul a decis, joi sã majoreze cu pânã la de trei ori taxa de poluare auto la achiziţionarea vehiculelor rulate. Asta înseamnã cã maşinile mai vechi vor fi mai aspru taxate.

În schimb, ordonanţa de urgenţã adoptatã de Guvern prevede cã din 15 decembrie vor fi scutite de la plata taxei de poluare toate maşinile noi înmatriculate în România sau în statele Uniunii Europene.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite