Protestul papioanelor în faţa ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni s-au adunat ieri-seară în faţa sediului Institutului Cultural Român (ICR), situat pe Aleea Alexandru, în Capitală, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a trece această instituţie din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului României.

Toţi protestatarii, de la cei mai mici, unii de vârsta grădiniţei, până la cei mai mari au purtat papion, în semn de solidaritate cu preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, care a făcut celebru acest accesoriu vestimentar.

Printre manifestanţi s-au numărat şi politicieni, precum fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu sau fostul ministru Theodor Paleologu. Aceştia însă nu au fost primiţi aşa cum s-ar fi aşteptat de către organizatori. „Îmi pare rău să văd că există tineri intelectuali care primesc pasiv prezenţa noastră aici", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Iniţial, forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei au încercat să-i convingă pe cei prezenţi să protesteze pe trotuar, dar până la urmă aceştia au ocupat şi carosabilul. Astfel, în scurt timp, traficul rutier era blocat în zona manifestaţiei.

Papioane din mătase, din hârtie, din tablă au făcut parte din ţinuta obligatorie a protestatarilor. Pe una dintre pancartele demonstranţilor se putea citi: „Un diacon histrion, şi penal şi sfidător, vrea cultură de decor" sau „Democraţia USL se termină la ICR".

Protestul tăcut, care a durat aproximativ o jumătate de oră, s-a încheiat cu un discurs al lui Edmond Niculuşca, preşedintele Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN).  La un moment dat, un grup de  susţinători ai actualei puteri s-a infiltrat în mulţimea de protestatari, fără să reuşească însă să deturneze protestul paşnic. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite