FOTOGALERIE Protest în Parcul Circului: "Brînduşa nu ne faci căsuţe în copaci"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 60 de locuitori din zona Bulevardului Lacul Tei au protestat azi dimineaţă, în ciuda ploii de afară, faţă de decizia Primăriei Capitalei de a îngrădi o suprafaţă de peste un hectar din parc şi a o transforma în menajeria Circului Globus.

Protestul a avut loc la intrarea parcului de pe Bulevardul Lacul Tei, care până în urmă cu două zile a fost închisă cu un gard prin care a fost delimitată suprafaţa de teren din parc care ar urma să fie transformată în menajerie.

"Protestăm împotriva distrugerii acestui parc pentru că spaţiul verde este puţin, sectorul 2 este codaş la spaţiul verde şi la numărul de copaci pe cap de locuitori şi ca arie verde pe cap locuitor şi oricum invităm şi noi Primăria şi autorităţile la un dialog pentru că o amenajare de asemenea amploare într-un parc care deserveşte o zonă atât de mare cu atâtea cartiere cred că trebuie să se facă cu dezbatere publică şi nu să fie luată pur şi simplu doar de Primărie", a declarat pentru bucuresti.adevarul.ro Ruxandra Stoi, membră a Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei, care îi reuneşte pe locuitorii zonei.

Printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti din luna iulie a anului trecut, o suprafaţă de 11.050 de metri pătraţi din Parcul Circului a fost dată în administrarea Circ&Variete Globus, pe o perioadă de cinci ani. Decizia a fost luată pentru a compensa retrocedarea terenului menajeriei Circului, ca soluţie temporară, până la rezolvarea în instanţă a problemei, prin recursul înaintat de Primăria Capitalei. 

image

CLICK pentru fotografii pentru a vedea imagini din parc şi de la protest!

Circul a îngrădit în luna decembrie a anului trecut cei 11.050 de metri pătraţi din Parcul Circului pe care i-a luat în administrare, limitând astfel şi accesul în parc al locuitorilor zonei. Aceştia au făcut atunci demersuri pentru a se opune limitării accesului în parc. Peste 1.300 de semnături au fost înainte Primăriei Capitalei, care a reacţionat acum două zile, după anunţarea protestului de astăzi, demontând o parte din gard care bloca accesul în parc.

Locuitorii din zonă au aflat tot cu două zile în urmă că în planul de management pentru perioada 2012-2015 al directoarei Circului, Brânduşa Novac, care a fost aprobat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pe data de 19 aprilie 2012, se prevede ca zona luată în administrare de Circ să fie transformată într-un miniparc zoo, cu şase adăposturi de animale (feline, capre, căţei, animale exotice), căsuţe în copaci, dar şi construirea unei noi săli de spectacole, printr-o investiţie de aproximativ patru milioane de euro.

După ce au aflat de schimbările propuse, care nu par a fi tocmai pe termen scurt, locuitorii din zonă i-au transmis ieri o scrisoare deschisă primarului Capitalei, în care acuză graba cu care autorităţile se pregătesc să modifice destinaţia parcului, în condiţiile în care municipalitatea susţine că situaţia fostei mejarii se va rezolva în curând în instanţă.

"Cele de mai sus contravin total prevederilor HCGMB nr. 155 din 27.07.2011 prin care se dă în administrare Circului suprafaţa de 11.050 mp din parc, unde se stipulează clar că terenul se dă în administrare pentru o perioadă limitată de 5 ani, până la găsirea unei soluţii pentru menajerie, că Circul poate amplasa construcţii uşoare, fără fundaţie şi că nu are voie să afecteze starea actuală a arborilor şi a aleilor parcului. Trebuie să recunoaşteţi că prin noile amenajări propuse de Circ, zona respectivă va dispărea ca parc public. Mai mult, nu credem că primăria face investiţii de aproape 4 milioane de euro pentru o perioadă limitată de timp, amenajările vor rămâne definitive", se spune în scrisoare.

Primăria a modificat harta parcului

Cetăţenii din zonă au constatat că harta parcului a fost modificată. Astfel, pe nişte hărţi care au fost amplasate montarea gardului în parc, acesta apare chiar fără suprafaţa de teren care a fost îngrădită pentru a fi transformată în mejarie. Harta modificată a fost publicată şi pe pagina de internet a Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement. 

 

image
image

Grupul de Iniţiativă Lacul Tei afirmă că susţine Primăria Capitalei în demersurile pentru recuperarea fostei menajerii. Locuitorii zonei propun ca cei patru milioane de euro pe care municipalitatea intenţionează să-i folosească pentru amnajarea celor 11.050 de metri pătraţi să fie folosite pentru redobândirea terenului retrocedat, astfel încât şi Circul să-şi poată recăpăta menajeria, iar parcul să rămână întreg. Totodată, ei cosnideră că în loc de o sală nouă pentru circ, mai bine ar fi reabilitată cea existentă.

Circul a amenajat deja un ţarc pe terenul vizat, în care sunt ţinute cămile. Verdeaţa din ţarc a fost distrusă, iar locuitorii din zonă se tem că asta se va întâmpla şi în celelalte zone unde vor fi amplasate animale. De asemenea, ei cred că prezenţa animalelor ar putea afecta şi copacii, printre care se numără specii rare, precum Ginkgo Bilboa. Locatarii blocurilor din zonă se plâng şi de mirosul degajat de excrementele animalelor, precum şi de faptul că automobilele parchează pe spaţiul verde în zilele în care sunt reprezentaţii la Circ.

Membrii Grupului de Iniţiativă Lacul Tei vor să trimită petiţii şi la Ministerul Mediului şi doresc să fie primiţi în audienţă la Primăria Capitalei.

Terenul pe care era menajeria Circului avea o suprafaţă de 8.264 metri pătraţi şi era situat pe strada Dinu VIntilă la numărul 12. Terenul a fost retrocedat în 2006, împreună cu un alt teren de 3.029 metri pătraţi, situat în Aleea Circului la numărul 5.

Parcul Circul de Stat a luat fiinţă anul 1960, pe o suprafaţă de 26 de hectare, cu un relief deosebit de interesant, realizat aproape în înregime artificial, cu scopul de a pune în evidenţă clădirea Circului de Stat, după cum se arată pe site-ul Primăriei Capitalei. Parcul Circul de Stat este un parc din București, Sectorul 2, în interiorul acestuia este amplasat Circul de Stat din București. Parcul a fost amenajat după planurile arhitectului Valentin Donose. În mijlocul parcului se află „Lacul cu izvoare naturale” pe malul căruia cresc lotuși egipteni. Parcul este înfrumusețat cu unele sculpturi realizate în trunchiurile arborilor și arbuștilor, de către artistul plastic C. Teodorescu. Herpetofauna este reprezentata de trei specii de amfibieni si trei specii de reptile. În ultimii ani a fost realizat un sistem de irigații pentru a întreține flora parcului, au fost plantați peste 20.000 de arbori și arbuști. Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement din București, administratorul parcului, a refăcut aleile și a modernizat întregul sistem de iluminat public din parc. Suma totală investită de Primăria Capitalei pentru modernizarea parcului a fost de aproximativ un milion de euro.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite