Protecţia Consumatorului a început să închidă localuri pe legea fumatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două restaurante din Ploieşti au fost verificate, ieri după-amiază, de inspectorii din cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova. În ambele localuri au fost depistate

Două restaurante din Ploieşti au fost verificate, ieri după-amiază, de inspectorii din cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova. În ambele localuri au fost depistate nereguli referitoare la legea fumatului. Nici pe departe să existe zone destinate fumătorilor şi nefumătorilor izolate prin construcţie. Localul din incinta Hipodromului a fost primul pe lista neagră. „Nefumătorul, ca să ajungă la spaţiul destinat clienţilor din categoria din care face parte, trebuie să treacă prin sala de fumători. Spaţiul de nefumători nu este izolat de spaţiul destinat fumătorilor; fumul nu trebuie să pătrundă dintr-o parte în cealaltă. În altă ordine de idei, spaţiul de fumători trebuie să fie de maximum 50% din spaţiul unităţii, ori întâlnim o suprafaţă de aproximativ 20% destinată nefumătorilor”, explică inspectorul Alexandru Cârdei, din cadrul OJPC Prahova. „Nu trebuie uitat nici faptul că zonele în care se fumează trebuie organizate în baza unui regulament intern. Este obligatorie asigurarea de scrumiere, stingătoare şi ventilatoare, astfel încât nici fumătorul să nu aibă vreun accident, respectiv să ia foc, sau să inhaleze fum peste măsură”, mai spune inspectorul.

Riscul pierderii clienţilor

„Ştiu ce înseamnă spaţiul amenajat pentru nefumători, «afară», dar la noi în ţară lumea zice că se poate face o excepţie. Clientul vine şi zice că dacă vrea să joace biliard vrea să şi fumeze o ţigară; e greu de convins, chiar dacă vede afişată interdicţia. Avem ventilaţie calculată la metri cubi de aer, avem trei ventilatoare. În cursul săptămânii încasările sunt... aşa cum sunt. Sâmbăta şi duminica, dacă vrei să faci bani, să scoţi şi tu ceva pentru societate, nu ai ce face. Toată lumea fumează, fetele tinere, băieţii...”, se justifică administratorul unui local închis, Gheorghe Gheorghe. În ceea ce-i priveşte pe consumatori, aceştia îşi pun doar problema confortului. „Trebuie să existe loc şi pentru nefumători, dar şi pentru fumătorii care nu pot să renunţe la viciul ăsta. E necesar ca spaţiile să fie delimitate şi confort pentru ambele categorii”, spune unul dintre clienţi. În cea de-a doua societate controlată, una în care administratorul nu a permis accesul presei, acelaşi tip de nereguli au fost constatate de inspectorii OJPC. În consecinţă, ambele societăţi au fost amendate şi li s-a întrerupt temporar activitatea până la respectarea prevederilor legale.

Vasile Stoican, mecanic
„Eu sunt fumător şi normal că vreau să fumez o ţigară când merg la o cărciumă. Acum, ce să zic, şi nefumătorii au dreptate. Să facă să fie bine pentru toţi”.

Adrian Mariş, student
„Cred că legea trebuie respectată de patronii de restaurante. Ce-aş face dacă ar închide restaurantul meu preferat? Sunt convins că patronii se vor pune la punct destul de repede, doar nu renunţă la afacere”.

Mirela Costache, şomeră
„E bine să fie spaţii pentru toată lumea. Mai intră şi copiii cu părinţii în localuri şi pentru ăştia mici e bine să nu fie fum. Dacă e lege, să fie lege”.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite