FOTOGALERIE "Prostată" de 600 de kg expusă în Parcul Pieţei Unirii în cadrul Săptămânii Europene a Urologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în urologie au prezentat astăzi presei riscurile cu care se confruntă bărbaţii cu afecţiuni de prostată. Bolile premergătoare cancerului de prostată apar în ultimii ani la persoane din ce în ce mai tinere. Unu din patru români cu vârsta cuprinsă între 30 şi 35 de ani suferă deastfel de afecţiuni.

Asociaţia de Urologie din România a instalat în Parcul Pieţei Unirii din Bucureşti împreună cu o Organizaţie Non Guvernamentală de profil o machetă ce reprezintă o prostată gigant de 600 de kg.

Trecătorii primesc astfel sfaturi şi explicaţii de la specialişti la faţa locului.
Specialiştii în urologie au prezentat astăzi riscurile la care sunt supuse persoanele ce suferă de afecţiuni de prostată. Aceştia susţin că numărul bolnavilor de cancer de prostată a crescut în România în ultimii zece ani cu 10 % şi este în continuă creştere.

Vezi aici imagini cu "prostata" gigant:

Curioşii pot vedea macheta ce repreyintă prostata gigant până la finalul zilei.

Mai mult decât atât, vâsta la care apar primele afecţiuni se apropie de 30 de ani. "Din păcate tot mai mulţi bărbaţi de 30, 35 de ani au deja boli de prostată premergătoare cancerului. Practic 37 % din bărbaţii din România, unu din patru au aceste afecţiuni. Boala este produsă de mai mulţi factori dar şi de modul alert de viaţă", a spus dr. Surcel Cristian, asistent universitar la Institutul Clinic Fundeni.

Simptomele cancerului de prostată sunt deficienţele la urinare şi sângerările însă acestea apar, spun specialiştii, când deja etse prea târziu.

"Este o boală care se manifestă doar după 20 - 30 de ani. În toată această perioadă boala este asimptomatică", a declarat şi dr. Dan Mischianu de la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti.

Factori: obezitate, hormoni şi diete

Specialiştii spun că printre factorii ce duc la apariţia cancerului de prostată se numără obezitatea, hormonii, dieta dar şi istoricul familial, pe cale ereditară.

"România nu are o apreciere corectă însă din cei 3.500.000 de bărbaţi din ţară, 900.000 de mii suferă de astfel de afecţiuni şi doar 200.000 merg la medic. Soluţia este să meargă la medic din timp chiar dacă nu are simptome", a spus şi prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei de Urologie din România.
Caravana specialiştilor în urologie va fi prezentă cu macheta gigant pe 15 septembrie la palatul Culturii din Iaşi şi pe esplanada Iulius Mall din Cluj pe 17 septembrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite