Primul parcaj subteran va fi gata anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele patru statui de la Piaţa Universităţii vor fi mutate în două săptămâni în Parcul Izvor pentru începerea lucrărilor la prima parcare subterană din Bucureşti. Parcarea subterană din centrul Capitalei va avea 405 locuri, iar şoferii vor fi taxaţi cu 1,6 lei pe oră.

Bucureştenii vor avea prima parcare subterană publică în aproximativ 15 luni, promit reprezentanţii municipalităţii. Directorul general al Direcţiei de Investiţii, Dezvoltare şi Planificare Urbană, din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, a declarat ieri, pentru „Adevărul“, că până la 15 septembrie statuile lui Mihai Viteazu, Spiru Haret, Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr vor fi mutate într-un loc special amenajat în Parcul Izvor pentru începerea lucrărilor la parcare.

„Parcările, cea mai mare durere a bucureştenilor“

 „Prima statuie va fi mutată în această săptămână. Cel mai probabil, va fi vorba despre ce a lui Ion Heliade Rădulescu. În Parcul Izvor pe laterala cu Palatul Parlamentului s-au făcut săpături special pentru amplasarea monumentelor“, a explicat Bogdan Hreapcă. El a adăugat că lucrările la demontarea statuilor au început în urmă cu o lună şi jumătate, dar reamplasarea lor a durat fiindcă au trebuit să obţină toate documentaţiile necesare, mai ales că cele patru monumente de la Universitate sunt amplasate direct pe pământ şi se lucrează cu mare grijă.

Potrivit reprezentantului Primăriei Capitalei, proiectul este în grafic. „Contractul a fost semnat în luna decembrie. Până în prezent am făcut proiectarea, expertizele, s-a lucrat foarte mult pe tot ceea ce înseamnă utilităţi. De asemenea, am colaborat şi cu Ministerul Culturii în privinţa posibilelor situri arheologice din zonă“, a mai spus Hreapcă.

Cu toate că pentru mai bine de un an vor fi nevoiţi să îndure şantierul din centru, majoritatea bucureştenilor salută iniţiativa municipalităţii de înfiinţare a parcajului subteran. „Cred că astfel de parcări ar fi trebuit făcute mai din timp. Alături de trafic, lipsa parcărilor este durerea cea mai mare a bucureştenilor. Eu sunt dispus să îndur şantierul din zonă, numai parcări să existe!“, a spus Ionuţ Popescu, unul dintre şoferii care traversau ieri Piaţa Universităţii.

Investiţie de peste 39 de milioane de euro
Construcţia va fi realizată în două etape. Astfel, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, la început se va lucra partea cu Biserica Rusă, după care partea dinspre Academiei. Pe perioada şantierului, pietonii vor avea acces să ajungă la clădirile din jur. Statuile vor reveni în Piaţa Universităţii abia după finalizarea construcţiei, adică la sfârşitul anului viitor. Cele 405 locuri de parcare vor fi amenajate pe două nivele şi sunt realizate de compania spaniolă Interparking, în urma parteneriatului cu Primăria Capitalei. Costul lucrărilor se ridică la peste 39 de milioane de euro şi va fi suportat integral de firma spaniolă. Aceasta îşi va recupera investiţia având concesionate toate locurile de parcare pentru o perioadă de 36 de ani.

1,6 lei
îl va costa pe bucureştean să-şi lase maşina o oră în parcarea subterană.


Citeşte luni în „Adevărul de Seară“ câte parcaje subterane mai are în plan Primăria şi unde

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite