Primele celule stem cu capital de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii care au nevoie de transplant vor putea, în curând, să fie operaţi în ţară, cu celulele stem depozitate la prima bancă dintr-un spital de stat din România.

Orice bolnav care pleacă să efectueze această intervenţie în străinătate costă statul român 100.000 de euro, întrucât aceasta este contravaloarea procedurii, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.

Banca de celule stem a costat mai puţin decât trei asemenea intervenţii, aproximativ 250.000 de euro. Pentru ca primele celule stem depozitate la Fundeni să ajungă la pacienţii care aşteaptă un transplant, ultima etapă de finalizat este interconectarea Registrului Naţional al Donatorilor cu sistemele similare europene. Hotărârea de Guvern care să permită acest lucru este în dezbatere publică în acest moment, dar „este o problemă de zile ca Registrul să fie funcţional", a declarat preşedinta instituţiei, Aurora Dragomirişteanu.

Celulele stem de cordon ombilical sunt singurele care pot fi depozitate pe termen lung.  Celulele stem depozitate la Fundeni acum provin din sânge. Acestea trebuie folosite în maximum două-trei săptămâni de la depozitare, chiar dacă stau în azot lichid la minus 150 de grade. Facilităţile permit şi depozitarea de celule stem de cordon ombilical, în momentul în care această procedură se va reglementa.

Diferenţa dintre banca de celule stem de la Fundeni şi una privată este că mostrele prelevate nu aparţin persoanei care le-a depozitat, pentru întrebuinţare, ci statului. Orice pacient care are nevoie va putea accesa, în curând, Registrul donatorilor, pentru a găsi donatori compatibili. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite