Primăria face un azil după zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au aprobat ieri investirea a 15 milioane de lei pentru a transforma un bloc de nefamilişti într-un cămin de bătrâni.

Cererea, la nivelul Capitalei, pentru îngrijirea unui pensionar într-un centru specializat depăşeşte cu 500% oferta locurilor existente, de doar 812.

Potrivit proiectului aprobat de consilieri, imobilul situat pe Bulevardul Theodor Pallady nr 64, sector 3 va fi supraetajat şi recompartimentat astfel încât să asigure o capacitate de îngrijire pentru 200 de persoane.

Camerele vor avea grupuri sanitare proprii, zonă de consultaţii şi tratamente, zonă de activităţi sociale precum club, bibliotecă şi sală de ceai. De asemenea, vor fi montate două lifturi cu dimensiuni suficiente pentru transportul fotoliilor rulante şi a tărgilor, precum şi rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi motorii.
Durata estimată a investiţiei este de un an, fondurile urmând a fi alocate din bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Momentan, imobilul este părărsit şi se află într-o stare avasată de degradare: lipsesc ferestrele şi uşile iar finisajele interioare şi exterioare sunt distruse. De asemenea, instalaţiile sunt complet degradate. Imobilul a fost construit între anii 1979-1980 şi a avut iniţial funcţia de cămin pentru elevi.

2.000 de lei pe lună la un azil privat
 

În nota de fundamentare a proiectului aprobat se arată că „deşi populaţia Capitalei manifestă o evidetă tendinţă de îmbătrânire şi o creştere a numărului persoanelor dependente de îngrijiri în medii rezidenţiale, în ultimii zece ani nu a fost creată decât o singură facilitate nouă de găzduire pentru persoanele vârstnice, de către Consiliul Local al sectorului 6, cu o capacitate de 120 de locuri”.

Este vorba despre căminul privat „Sf. Cuvioasa Parascheva” inaugurat la 1 iulie, anul acesta. Un loc în acest cămin costă 2.000 de lei lunar, însă preţul poate ajunge, în alte cămine private până la 1000 de euro lunar.

La nivelul Bucureştiului, cererea depăşeşte cu 500% oferta de locuri existentă (812 locuri) şi doar o mică parte a acestei cereri poate fi satisfăcută de centrele rezidenţiale private.

Centru şi pentru nevăzători

Consilierii au mai aprobat ieri un proiect prin care se alocă suma de 2 milioane de lei pentru construcţia unui centru social şi de reabilitare a nevăzătorilor. În centrul de pe strada Vatra Luminoasă, nevăzătorii vor beneficia de cursuri de orienatre în spaţiu şi formare profesională în domenii care le valorifică simţurile precum reflexoterapie şi masaj, prelucrare de sunet, telemarketing, etc. Totodată, în cadrul acestui centru urmează să fie găzduite o tipografie braille şi un studio de înregistrări, în cadrul căruia vor fi imprimate în format digital cărţile integrale destinate nevăzătorilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite