Primăria expropriază cu 1,4 milioane de euro un imobil ce nu poate fi demolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROCEDURI Hala Matache a fost cumpărată cu 1,4 milioane de euro, bani publici, special pentru a fi distrusă şi a face loc viitorului bulevard Uranus. Clădirea este monument naţional din categoria A şi nu poate fi demolată decât după declasarea avizată de Ministerul Culturii.

Aproximativ 60 de imobile au fost expropriate până în prezent de autorităţile locale pentru construirea „noului Bulevard Magheru“, cel care va lega Guvernul de Palatul Parlamentului. Cea mai scumpă expropriere plătită de Primăria Capitalei cu peste 6 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane de euro) este Hala Matache, imobil de patrimoniu, categoria A. Clădirea construită în 1887 a fost cumpărată de la firma Grec-Rom Business Group SRL.

Cum s-a pus carul înaintea boilor

Deşi a achiziţionat clădirea, Primăria nu poate încă să execute nicio lucrare aici, din cauză că imobilul se află pe Lista Clădirilor de Patrimoniu. Ca să fie demolată, adiministraţia locală trebuie să îi solicite Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, din cadrul Ministerului Culturii, declasarea clădirii.

„Noi nu am primit nicio solicitare de la Primărie pentru declasarea acestei clădiri. În acest moment, Hala Matache este monument istoric de categoria A şi nu poate fi dărâmată“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, directorul direcţiei, Daniel Cherecheş. El a adăugat că membrii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice vor hotărî ce se întâmplă cu clădirea. „Ea ar putea fi dărâmată în întregime, dar, în acelaşi timp, este posibil să fie necesară mutarea sau conservarea unei anumite părţi din ea“, a explicat Cherecheş.

Reprezentanţii municipalităţii nu îşi fac însă probleme. „Trebuie să primim avizul de la Ministerul Culturii! Pe această arteră vor trece zilnic 4.000 de autovehicule şi este necesară pentru Bucureşti. Vom folosi toate pârghiile legale pentru finalizarea ei“, susţine Mădălin Dumitru, şeful Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei.

Hala, luată de un grec tot de la stat
Alocarea a 10% din totalul valorii exproprierilor din Buzeşti doar pentru imobilul de pe strada Haralambie Botescu nr. 10 A readuce în discuţie scandalul “Hala Matache la DNA” a izbucnit în anul 2006.

La acea dată, Administraţia Pieţelor Sector 1 a reclamat la Direcţia Naţională Anticorupţie modalitatea de achiziţionare a imobilului de către om de afaceri Vasilis Ferfelis. Pe lângă disputa propriu-zisă, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 preziceau în urmă cu patru ani tranzacţia de astăzi. “Individul acesta (Ferfelis Vasileios n.r.) vrea să pună mâna pe hală ca să o vândă imediat cu peste un milion de euro, adică aproape cu atât cât a luat el de la stat peste 250.000 mp teren şi construcţii din Bucureşti şi împrejurimi”, susţinea Robert Niţu, directorul Administraţiei Pieţelor Sector 1.

El adăuga că, “dacă Primăria Capitalei decide să demoleze Hala Matache, pe motiv că se lărgeşte strada Buzeşti, grecului i-a pus Dumnezeu mâna pe cap. Ar însemna că statul i-ar da înapoi familiei Ferfelis, prin despăgubire, investiţia iniţială nu numai în Hala Matache, ci în toate celelalte terenuri şi construcţii din Capitală”.

Imposibilitatea, cel puţin teoretică, de a demola acum hala a fost explicată de directorul de Transporturi şi Infrastructură de la acea vreme, Gheorghe Udrişte. “Nu se pune problema demolării totale a Halei Matache. Cred că mai degrabă se poate face ceva de genul inserării trotuarului în clădire, pentru că imobilul este cam în buza viitoarei străzii care va fi lărgită”, spunea, în 2006, Gheorghe Udrişte. 

Aflaţi care este reacţia istoricilor şi a ONG-urilor pentru protecţia patrimoniului imobiliar astăzi în „Adevărul de Seară“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite